Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romantiskt värre i Konserthuset

/

Annons

Romantik, smäktande toner och en eftertraktad violinist – Gävle symfoniorkester har laddat för en känslosam konsertkväll. Det är dessutom första gången som den polska violinisten Jakub Jakowicz framträder med en svensk orkester, enligt Gävle Konserthus pressmeddelande. Gävlepubliken får vara med om en premiär.

Temat är själfull romantik men även Polen. Enbart polska tonsättare ska nämligen spelas – Kilar, Wienawski, Szymanovski och Kalowicz. Om namnen inte är bekanta så omtalar symfonikerna att Karlowicz i sin e-moll-symfoni är minst lika romantisk som Tjajkovskij och att Szymanovskij påminner om Debussy. Det är ”ett program som kommer att skölja över lyssnaren med vågor av smäktande toner från öst”! Detta utlovas, under ledning av den mycket kända polska dirigenten Antoni Wit.

Kvällens solist Jakub Jakowicz är född 1981 och har en internationell karriär i bagaget. Helst sanningsenligt tycks dock inte Gävle Konserthus vara när man lanserar hans Sverigedebut; Jakowicz medverkade i en konsert med Filharmonikerna i Stockholms konserthus 2003. Han bedömdes redan då av en kritiker som imponerande säker.

”Själfull romantik” i Gävle ges fredag 18 mars.

Mer läsning

Annons