Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Russell Brand manar till revolution

/
  • Russell Brand protesterar mot höjda hyror tillsammans med boende från en fastighet i London i december 2014.   Foto: Matt Dunham/AP/TT
  • Russell Brands bok
  • Sex Pistols-sångaren Johnny Rotten kallar Russell Brands uppmaning om att inte rösta
  • Russell Brand ger sig ut i publiken under en föreställning av showen

Den bokaktuelle komikern Russell Brand ser en värld som knakar i fogarna när lögnaktiga politiker och giriga företag gör allt för att trycka ner de svaga i samhället. I hans ögon är den stundande revolutionen därför både oundviklig och världsomfattande.

Annons

– Det är omöjligt att förutspå när det kommer att ske, men så länge folk är missnöjda kommer det alltid att finnas bränsle för en revolution och snart kommer någon att begå ett misstag som leder till ett globalt uppror, säger han till TT.

Russell Brand tar emot i sin svit på ett hotell i Londonstadsdelen Shoreditch. Han talar inledningsvis på ett okaraktäristiskt lågmält och eftertänksamt sätt men spricker snart upp i en vild imitation – komplett med salivkaskader – av den slovenske filosofen Slavoj Zizek, som likt Brand själv är motståndare till kapitalismen.

Politisk aktivist eller inte, Brand är i grund och botten underhållare.

När "Revolution" gavs ut i Storbritannien i höstas fick den ett blandat mottagande. De hårdaste kritikerna, som journalisten och författaren Nick Cohen, avfärdade bokens innehåll som "förvirrat trams".

Gemensamt för dessa kritiker är att de har ägnat mer tid åt att diskutera Brands "pretentiösa" språkbruk och "misslyckade försök till humor" än att konfrontera idéerna som presenteras i boken.

– Recensionerna hade redan skrivits innan boken gavs ut. Det finns journalister som anser att en komiker och underhållare som jag inte har någon rätt att prata om sociopolitisk förändring. "Han är inte en av oss! Han saknar rätt sorts utbildning! Håll tyst, håll tyst, håll tyst!", säger Russell Brand.

I "Revolution" citerar Brand debattörer som Naomi Klein, Noam Chomsky och Thomas Piketty när han förespråkar en ansvarsfull omfördelning av ekonomiska medel och att multinationella företag – och helst även nationalstater – ska avvecklas och ersättas med demokratiska kooperativ. Samtidigt har Russell Brand fått enskilt mest kritik för sina uppmaningar om att inte rösta. Han menar att det i slutändan inte gör någon skillnad.

Men finns det inte en vits med att gå och rösta, om så bara för att förhindra att exempelvis högerextrema element tar plats i maktens säte?

– Nej. För just nu finns det inget politiskt parti som verkligen kan göra skillnad. I värsta fall, om ett parti som UKIP tar makten här i Storbritannien, så kommer det att leda till så starka reaktioner att det blir revolution, säger Russell Brand tvärsäkert.

När "Revolution" nu ges ut på svenska visar Brand inga tecken på att stilla sitt politiska engagemang. Han har stångats med det högerpopulistiska partiet UKIP:s partiledare Nigel Farage på bästa sändningstid i BBC:s "Question time", och för en månad sedan kritiserade han öppet Australiens flyktingpolitik på sin Youtubekanal – en handling som resulterade i ett tackbrev från några asylsökande i ett flyktingläger på Manus Island.

– Brevet gjorde mig glad men det är en så liten handling från min sida. Det är viktigare att vi får ett slut på alla asylsökandes lidande.

Russell Brand, som medverkat i komedier som "Dumpad" och "Arthur", säger att han har tröttnat på Hollywood.

– Det känns inte längre relevant för mig. Om ett erbjudande jag inte kan tacka nej till dyker upp, så visst, men just nu sysselsätter jag mig med viktigare arbete.

Brand är ändå dubbelt filmaktuell med dokumentärerna "Brand: A second coming" – som likt titeln antyder handlar om honom själv – och "The emperor's new clothes". Den senare, regisserad av Michael Winterbottom, handlar om finanskrisens fortsatta konsekvenser och är enligt Brand en "viktig film".

När intervjun är avslutad plockar Russell Brand upp ett exemplar av den svenska utgåvan av "Revolution" och börjar läsa högt på "svenska". Men han tystnar när han får se ett lovord från författaren Jeanette Winterson pryda bokens baksida.

– Vad skriver hon? Oj kära nån! Har hon läst boken alltså? Det är ju fantastiskt!

Mer läsning

Annons