Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssland stoppar Chagall-utställning

/
  • Marc Chagalls målning

Nio dagar före vernissagen ställer Millesgården i Stockholm in sin utställning "Marc Chagall och hans ryska samtid", som skulle ha visats från och med den 12 september. Anledningen är "politik och byråkrati", enligt museet.

Annons

– Vi har haft goda kontakter med Ryska museet som vi har gjort utställningen med. Men ryska kulturministeriet har inte kunnat utfärda den exportlicens som krävs för att skicka hit verken. Man tycker inte att Sveriges garantier rörande målningarnas juridiska immunitet har varit tillräckliga, säger Onita Wass, chef för Millesgården.

Juridisk immunitet används för att målningar inte ska kunna beslagtas eller hållas kvar och svenska Kulturrådet har inte velat skriva så starkt formulerade garantier som Ryssland krävt. De ryska kraven har sett olika ut under resans gång, säger Onita Wass. Vissa av dem har varit orimliga.

– Kulturrådet har jobbat hårt för att få fram ett avtal, men har inte lyckats. Det känns som att utställningen och konstscenen blir en spelplan för andra frågor, säger hon.

Enligt Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell följer de svenska utställningsgarantierna internationell praxis.

– I det här fallet har vi en part som säger att det inte räcker och då kan vi inte göra så mycket mer, säger han.

Kan bakgrunden vara den samma som när ryska parlamentariker nyligen avböjde medverkan i Östersjöfestivalen?

– Det är utanför min kunskap. Vi har inte varit med om att utställningar inte kunnat genomföras på sistone.

Hittills har utställningen kostat Millesgården mellan 1,5 och 2 miljoner kronor. Onita Wass tror inte att den kommer att kunna visas vid ett senare tillfälle. Många av konstverken är inbokade lång tid framöver till andra utställningar runtom i världen.

– Vi ville visa Marc Chagall i en rysk kontext, med ryska kollegor. Konsthistoriskt har han ofta setts som en europeisk konstnär, men han var ju rysk. Det hade varit intressant att se de här konstnärerna tillsammans. Men återigen står Europa på en sida och Ryssland på andra, säger Onita Wass.

I stället tidigarelägger Millesgården utställningen "The rise and fall of Ingrid Bergman – and rise", som nu öppnar den 8 oktober i stället för den 23 januari som tidigare planerat. (TT)

Mer läsning

Annons