Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här skrev de

Nedan citeras valda delar ur den omtalade debattartikeln i Dagens Nyheter 21 augusti 2008.

Annons

”Passiviteten när det gäller svensk kulturpolitik är inget annat än en talande tystnad.
Var och varannan dag står det att läsa i svenska tidningar: ”Teatern i kris”. Men vi som arbetar på svenska teatrar känner inte igen oss i den beskrivningen. Det görs mer teater än någonsin tidigare. Av hög kvalitet. Publiken kommer i större antal än någonsin. Svensk teater har gott anseende internationellt. Svensk barnteater är världsberömd. Det är inte teatern som är i kris: det är kulturpolitiken.”
”Riksdagspartiernas passiva hållning gentemot kulturfrågor håller i dag drastiskt på att utarma ett kulturliv och en kunskapsbank som det tagit många, många generationer att bygga upp.”

”Varför ställer man alltid en teaters budgetunderskott mot behovet av fler sjuksängar på ett regionalt sjukhus? Jo, för att det är mjuka värden. Man ställer aldrig en sjuksäng mot Vägverkets behov av nya refuger, för det är mätbara, hårda värden. ”
”Varför har vi i Sverige en regering som just nu säljer ut vår gemensamma materiella

och immateriella

infrastruktur? Varför är det viktigare att till varje pris forma oss till lydiga konsumenter? Är vi ett land eller är vi en galleria?”

 

 

Bland undertecknarna märks: Peter Oskarson, Rolf Lassgård och Jan Mark (välkända i vår region), Jacob Hirdwall (dramatiker och dramaturg), Stina Oscarson (teaterchef för Orionteatern), Leif Zern (författare och teaterrecensent), Lisa Hugosson (Unga Riks), Lars Rudolfsson (konstnärlig ledare på Orionteatern), Farnaz Arbabi (regissör och dramatiker), Ingvar Hirdwall (skådespelare), Kia Berglund (teaterchef på Teater Giljotin), Ann Petrén (skådespelare), Linus Tunström (teaterchef för Uppsala stadsteater) Erik Uddenberg (dramatiker och dramaturg på Unga Klara), Mira Bartov (konstnärlig ledare på Folkoperan).

Mer läsning

Annons