Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så här tänker hon styra kulturen borgerligt – Gävles nya ledande kulturpolitiker sticker ut hakan

/
  • Kristdemokraten Martina Kyngäs gör entré i Gävles kulturpolitik som ny ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
  • Uppdraget som ordförande i Gävles första borgerliga kultur- och fritidsnämnd någonsin har gått till kristdemokraten Martina Kyngäs, ett helt nytt namn i kommunpolitiken.

Vad var namnet sa du? Kommunens telefonväxel hittar inte numret till Gävles nya ledande kulturpolitiker. En kristdemokrat men helt grön i politiken. Vi har träffat doldisen Martina Kyngäs för att prata om hur den borgerliga kulturpolitiken ska drivas.

Annons

”Jag vill inte vara anonym!” Martina Kyngäs sticker ut hakan. Hon tänker se till att synas i Gävles kulturpolitik. Från och med nu har kommunen ingen kultur- och fritidsnämndsordförande som verkar i det tysta.

Alliansen har tagit över makten. Makten över kulturen och idrotten tillhör kristdemokraten Martina Kyngäs, 31. Inte ensam förstås. Men hon har den tyngsta posten.

Företrädare var miljöpartisten Helene Börjesson som hann genomföra invigningen av Gävles nya kulturhus i gamla fängelset och nog syntes mer under sitt enda år på ordförandestolen än socialdemokratiska föregångaren Lars Göran Ståhl under väldigt många.

Det märkliga med Martina Kyngäs är att hon aldrig haft ett politiskt uppdrag förr, inte ens minsta lilla. Nu har hon tagit tjänstledigt från högskolestudier på samhällsplanerarprogrammet i Gävle. För att ge järnet, vara kultur- och fritidspolitiker på heltid. Och mamma. Till två barn som inte har fått förskoleplats än. Det är inte jag som frågar om familjelivet men under samtalet nämner Kyngäs ofta sin roll som småbarnsförälder.

Den hindrar henne till exempel från att läsa så mycket som hon vill. Om konsten som hänger på väggarna hemma på Stenbärsvägen talar hon gärna. Men att behöva tillstå att man inte ens har en favoritförfattare, känns mindre bra. Åtminstone som jag tolkar henne, som om intresse för just skönlitteratur vore ett outtalat krav på en kulturpolitiker. Leif G W Persson, säger Martina Kyngäs efter en stunds tystnad.

Däremot lyser hon upp när vi talar om film. Nyss skaffade hon och maken barnvakt och gick på bio. Det blev "Star wars" som kompromiss. ”Jag ser fram emot filmen med Rolf Lassgård om Ove också”, säger hon.

Kanske ligger fritidsfrågorna närmare det kyngäska hjärtat än kulturen. I en intervju på Arbetarbladets sportsidor talade hon om vikten av att motverka den ojämna fördelningen av resurser till "pojk- respektive flickidrotten". Hon har själv coachat innebandylag och är mer insatt i amerikansk fotboll än de flesta.

Men ambitionerna är höga. Innan vi träffas för det här samtalet har Martina Kyngäs tillbringat hela eftermiddagen på kultur- och fritidschefen Kajsa Ravins kontor och strax efter tänker hon sig dit igen.

Egentligen vill hon inte uttala sig i specifika sakfrågor, inte förrän hon informerat sig ännu mera. Allt är nytt. Även nyckeltaggen till Gävle Stadshus. Martina Kyngäs har fått fel kod så vi blir utlåsta i vinterkylan på innergården en stund. Hon är inte den som klagar över sånt.

Hur ser du på ditt uppdrag?

– Det är fyllt av utmaningar. Många föreställer sig kultur och fritid som en delad verksamhet men för mig hänger det ihop. För mig handlar det om ett sätt att uttrycka sig. Man kan utvecklas som individ likaväl genom att spela tennis som att göra en keramikskål.

Man kanske vill göra både och…

– Det är upp till varje person. Jag står för en individrelaterad politik.

Skolföreställningar av teater är väl viktiga för alla att ta del av?

– Har man en aktivitet som skolan bjuder in till så ska man förstås utnyttja den. Men utanför skolans värld måste människor kunna välja.

Du syftar på den ”kulturpeng” som alliansen vill införa förstår jag. Förklara hur den är tänkt att fungera!

– Den ska öka möjligheterna för att andra aktörer att växa. I dag har Gävle till exempel en bra fungerande dansverksamhet i Ackes, och fler andra privata också. Det är viktigt att de här aktörerna får komma fram och inte bara de kommunala.

Så ett barn som vill läsa sig spela piano så ska kunna välja vilken pianolärare som helst ute på stan istället för att gå på Kulturskolan, och betala med sin ”kulturpeng”?

– Precis. Precis som med det fria skolvalet.

Kulturskolan ska konkurrensutsättas alltså; det skulle ju kunna få till följd att man till exempel inte kan hålla liv i en blåsorkester eller erbjuda ensemblespel?

– Att konkurrenssätta verksamhet i kommunen stärker och ökar kvalitén både i kommunen och hos andra aktörer. Konkurrens leder till högre kvalité.

Längre än så kommer vi inte i den frågan. Martina Kyngäs vill ut och titta på hur Kulturskolan fungerar men låter inte som om hon täckte rucka på sina ideologiska principer.

Hur mycket kan man egentligen förändra i befintliga lokaler och organisationer? Det mesta kommer förmodligen att rulla på. Det är förvaltningschefen Kajsa Ravins åsikt. Vi sticker emellan med den. ”Våra verksamheter är ju något trögrörligt”, säger hon.

”Jag är nog den i Gävle som har mest van vid att byta politik. Jag arbetade inom kulturförvaltningen i Karlstad när man bytte i princip varannan mandatperiod mellan blocken. Det blev ingen ändring i någon tvär gir. Det är inte så mycket som händer är min erfarenhet”.

I de flesta frågor inom kultur och fritid finns en samsyn mellan de politiska blocken, konstaterar Kajsa Ravin. Men tillägger att "de skillnader som finns kommer säkerligen att sätta sina avtryck och märkas i den politiska diskussionen". Och just diskussionen är viktig, framhåller kultur- och fritidschefen.

Martina Kyngäs framstår dock som något mer offensiv. Det nya kulturhuset i gamla Lättings behöver utvärderas, poängterar hon.

Redan?

– Vi måste ta reda på hur det används och vilka som är där. Det är ett bra projekt men nya projekt måste genomlysas. Vi måste också fråga oss om det är tillfredställande över tid.

Gävle Konstcentrum har ju varit omdebatterat. Ska Gävle ha en kommunal konsthall?

– Vi ska främja konsten. Finns behovet av en konsthall så ska vi ha det. Det är spännande att Konstcentrum har börjat med öppen förskola. Jag har tänkt gå dit med mina barn men har inte haft tillfälle än. Det måste bli av snart. Och Silvanum har jag ju fina minnen av från när jag själv var barn.

Ska Konstcentrum också konkurrensutsättas?

– Nja… Galleridöden är ju förfärlig. Det är så mysigt att gå omkring på stan och titta i galleriernas fönster. Det är synd att så många gallerier försvunnit. Att allt ska bära sig är ett krav, å andra sidan är förstås allt inom vårt område kostnader…

Vad är den hetaste kulturfrågan i Gävle?

– Det mest kostsamma är ju Gävle symfoniorkester. En väldigt värdefull verksamhet att jämföra med Gefle IF eller Brynäs. Den ligger mig nära hjärtat. Den är viktig för Gävle men tar en stor del av budgeten sett i perspektiv till andra saker. Det finns sätt att göra symfoniorkestern mer ekonomisk. Det finns sätt att täcka upp för kostnaderna.

Hur då?

– Symfoniorkestern måste finansieras utifrån i större grad.

Det har inte lyckats tidigare…

– Jag säger inte att jag sitter inne på lösningen. Men det är min förhoppning att vi tillsammans finner den. Det är en viktig fråga.

Hur många musiker ska symfoniorkestern ha?

– Det går inte att minska personalen, då blir det ju ingen symfoniorkester. Nu finns ett förslag om att göra en ny studie kring Gävle symfoniorkester (utifrån en metod som bestämmer det ekonomiska värdet och samhällsvärdet av kulturverksamheter, min anm). Vi ska ta ställning till om det ska genomföras eller om man kanske kan använda sig av den utredning om Vara konserthus som redan gjorts.

Jag trodde du skulle säga att Stadsbiblioteket var den hetaste frågan.

– Stadsbiblioteket är en byggnad som inte fungerar. Det är min målsättning att vi ska komma fram till ett beslut där.

Vilket?

– Ja det är frågan. Biblioteket är en av de mest välbesökta platserna, en levande mötesplats för generationer och kulturer, fylld av energi. Det är ett kulturhus jag ser framför mig i Gävle, med mer än bara böcker.

Martina Kyngäs nämner Norrköpings bibliotek som en förebild, väl fungerande och med ”härlig stämning”.

Apropå byggnader, vad säger du om framtiden för Strömvallen?

– Det är en fråga på högre politisk nivå. Men byggnadsvård är något som jag brinner väldigt mycket för. Och man måste se värdet i epoker även om det inte är byggnader som man själv tycker är vackra.

Ska Villa Sjötorp bevaras?

– Jag läste just en skrivelse om den. Det är tråkigt att Villa Sjötorp misskötts. Som jag har förstått har förfallet rent tekniskt gått så långt att den måste rivas. Det är olyckligt. Det är en stor förlust.

Gävle ska ta emot en fristadskonstnär, vad tycker du om det?

– Som kristdemokrat står jag helt bakom hela fristadssystemet. Det är ett bra demokratiprojekt som nu ska genomföras i Gävle som beslutat.

Martina Kyngäs avslutar lite överraskande med att säga att konst i det offentliga rummet är ett av de viktigaste uppdragen för kulturpolitiken.

Hon rynkar lite på näsan åt Carin Ellbergs rosa rondellskulptur vid Norrtull (”jag gillar den lilla modellen som står inne i Stadshuset bättre”), men poängterar att det inte är politikernas sak att lägga sig i valet av verk eller utställningar.

Däremot att göra konsten och kulturen mer tillgänglig.

– Min dröm är att vi ska arbeta mer med öppenhet och tillgänglighet. Att ta kulturen närmare människorna. Det vore häftigt med en kulturbuss. Som i Göteborg när de hade en författare som satt på bussen eller om det var spårvagnen och läst högt. Det vore en bra sak om symfonikerna kunde komma ut ur konserthuset mer också.

Hoppsan, det låter som när de spelade bland arbetarna på fabrikerna på 1970-talet!

– Jag vet inte. Jag var ju inte med då. Men idén om en kulturbuss med musik, den gillar jag.

Gasklockorna, kommunal biograf, Skottes, Rådhuset och den stadsarkitekt som Alliansen lovat anställa – det är många saker vi inte hinner avhandla. Martina Kyngäs verkar uppskatta Gävles befintliga kulturinstitutioner. Hur det rimmar med hennes politiska åsikter om affärsmässig hantering även av kulturen återstår att se när Gävles första borgerligt styrda kulturnämnd ska sammanträda.

Mer läsning

Annons