Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket mer än Dragon ball

/
  • Filminspirerat. Visst finns realistisk manga! Serierutan från Yoshihiro Tatsumis ”Abandon the old in Tokyo”. Fotot från regissören Kurosawas ”De sju samurajerna” som inspirerat genren gekiga.
  • Daniel Gustavsson är bibliotekarie i Valbo och skriver om manga och andra serier i Arbetarbladet och på sin blogg.

I min förra artikel skrev jag om det ”klassiska” mangautseendet där karaktärerna är tecknade med stora dockögon, små munnar och nästan inga näsor. Därtill ofta tecknade med känslomässigt överspel. Då nämnde jag att alla mangatecknare inte följer samma ”formmall” och att det finns en mangagenre där figurerna tecknas mycket realistiskt.

Annons

Den genren kallas för ”gekiga” och har sitt ursprung från filmens värld. En stor betydelse för gekigan var nämligen den neorealistiska och så kallade nya vågens popularitet. Regissörer som Vittorio De Sicas och Roberto Rossellini tog avstånd från de rådande Hollywood-filmerna och ville istället skildra underklassens vardagsliv där människor kämpade mot en gigantisk arbetslöshet.

I Japan inspirerade neorealismen bland andra Akira Kurosawa som tog upp existensiella frågor ur ett historiskt perspektiv i sina filmer. Under den här tiden fanns det en hel del serietecknare som från grunden var utbildade i både klassiskt japanskt och västerländskt måleri men var tvungna att teckna serier för att försörja sig. Många dylika tecknare tog stort intryck av Kurosawas filmspråk och överförde det till seriernas värld. Detta ledde till bildrutor som påminner om inspelningsskisser med färre pratbubblor. Även innehållet ändrades till förmån för mer existensiella frågor och mindre ren action.

Gekiga fick, och har, en stor betydelse för manga-genren i och med att den mer komplexa handlingen och bildberättandet attraherade läsare som började tröttna på ”enklare” historier. Dessa läsare var i regel mangaläsare som blev vuxna men som ändå hittade serier som de kunde läsa.

Mannen som anses ha “döpt” gekigan är Yoshihiro Tatsumi. Ordet gekiga betyder ungefär ”dramatiska teckningar”. Tatsumi föddes i Osaka 1935. Precis som de flesta japanska barn läste han mycket manga då han växte upp.

Mangatecknarlegenden Ozamu Tezuka gjorde extra stort intryck på honom och inspirerade den unge Tatsumi till att själv försöka bli mangatecknare. Det lyckades han med och redan som 18-åring inledde Tatsumi sin seriekarriär.

Men det var fyra år senare, 1957, som han skrev in sig i mangahistorien. Då valde Tatsumi att göra serier med vardagsrealistiska historier och vuxna ämnen för en vuxen publik.

Han kallade sina serier gekiga för att markera att de var menade att ses på samma sätt som seriösa romaner och inte lättviktiga, lättillgängliga serier som då var populära på marknaden.

Detta kan jämföras med den populäre amerikanske serieskaparen Will Eisner som ungefär vid samma tid myntade begreppet Graphic Novel (grafisk litteratur) för att jämställa sina verk med romaner snarare än med serietidningar.

Att teckna i gekiga-stil betyder inte nödvändigtvis att serien är riktad mot en vuxen publik. Detta är dock det vanligaste även om det finns ungdoms-gekiga.

Både amerikanske Eisner och japanske Tatsumi har betytt mycket för serievärlden. Just dessa två har skapat serier som intresserar äldre, vuxna läsare. Detta har lett till att serieläsare inte slutat läsa serier då de blivit vuxna utan hittat annat. Eisner och Tatsumi är långt ifrån de enda som gör ”vuxnare” serier men de är bland de första.

Yoshihiro Tatsumi har på senare år uppmärksammats på den västerländska seriemarknaden och det kanadensiska förlaget Drawn & Quarterly kommer att ge ut allt Tatsumi gjort i nytryckta antologier. Bland dessa kan nämnas ”Push man & other stories” (2005) samt ”Abandon the old in Tokyo” (2006) som fick stor uppmärksamhet när de gavs ut i väst. Dessa finns att låna på varje välsorterat bibliotek.

Gör det och se att manga kan vara så mycket mer än ”Dragon ball”!

kulturen@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons