Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ni tror att det är hennes fel?

/
  • Syndabock. Det är bara för mycket att se drevet gå mot företrädaren för de offentligt anställda kvinnorna och industriarbetarna som i dessa dagar blir av med sina jobb.

Så går nu drevet mot LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Hon har varit med om att godkänna ett i mängden av perversa avtal för svenska företagsledare. Därför ska hon nu avgå!

Annons

Så ekar i alla fall undertexten i nyhetsbevakningen av historien om miljonrullningen från AMF till en enskild chef. Och så lyder en och annan kommentar.

Men jag tänker inte delta i detta drev. Tvärtom, jag närmast äcklas av det. För det är ju knappast LO och dess ledande företrädare som drivit fram och backat upp den giriga vinstkultur som skapat bonusar, pensionsavtal och premier i mångmiljonklassen. LO-basen har, som ordförande i olika styrelser, snarast sugits in i den vansinniga kapitalistiska virvel som närmast satts i rörelse av... ja, just det. Av vilka?

Det är det här som är knäckfrågan. Vilka ska egentligen hållas ansvariga för att turbokapitalismen härskat så oinskränkt under så många år. Det är knappast LO. Det är knappast Wanja Lundby-Wedin.

Det är snarast enorma ekonomiska intressen uppbackade av nyliberala, inte sällan borgerliga, politiker och tänkare som är att hållas ansvariga. Alla de som påstod att den fria marknaden löser våra problem. Alla de som direkt eller indirekt bidrog till att välfärdssamhället monterades ned till förmån för kapitalistisk utslagning och brutal marknadslogik. Alla de som tutade i oss att marknaden är verkligheten och att vi som individer har möjlighet att välja våra liv i denna verklighet.

Vi blev alla lurade. Alternativt (om vi såg vad som skedde): vi blev överkörda. Att sedan – nu när krisen är här och de vidriga klassklyftorna skoningslöst blottas – se drevet gå mot företrädaren för de offentligt anställda kvinnorna, industriarbetarna som i dessa dagar blir av med sina jobb... det är bara för mycket. De lägst avlönade ska nu, via media, vändas mot sin egen företrädare, hon ska ges skulden för allt som händer. Hon ska bli projektionsytan för allas ångest, vrede och besvikelse.

Och någonstans i villor utan fastighetsskatt, med dignande sparkonton och friplåt från tv-licensen, sitter helt andra personer, med helt andra värderingar än Wanja Lundby-Wedin, och myser.


kulturen@arbetarbladet.se

Mer läsning

Annons