Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ser våren ut för Gävle symfoniorkester

/

Det blir en kvinnornas vår i Gävle konserthus. Bland namnen på kompositörer är det idel män, som vanligt, men bland solister och gästdirigenter dominerar kvinnorna under vårsäsongen.

Annons

I kväll torsdag ställer sig den första av dem på scenen: Isabelle van Keulen från Holland, som beskrivs som en ”violinist av högsta kaliber”. Hon är kvällens dirigent och leder orkestern i bland annat Mozarts femte violinkonsert.

En annan spännande kvinna att stifta bekantskap med under våren är dirigenten Joana Carneiro, som ses som ett av de mest intressanta namnen bland världens unga dirigenter. Under hennes ledning spelar orkestern Beethovens ”Pastoralsymfonin”.

Andra kvinnliga solister under våren är Terés Löf (piano), Åsa Wirdefeldt (violin), sopranen Ditte Höjgaard Andersen och Esther Yoo (violin).

Bland popstjärnorna som gästar Gävle under Lördagsserien är det dock manligt gånger två: Anders Wendin, känd som Moneybrother, och rapparen Petter. I programbladet säger Anders Wendin:

”Min största utmaning ligger nog i att komma ihåg att sjunga. Att inte fastna i att bara stå och lyssna på musikerna som spelar mina låtar. Jag ser fram mot en fri, musikalisk kväll som både är storslagen och minimalistisk på samma gång.

Inför den nya säsongen skriver chefdirigenten Jaime Martín: ”Tillsammans ska vi fira musiken och på så sätt förvalta vårt gemensamma musikaliska arv, ni som lyssnare i salongen och vi uppe på podiet. Förvalta arvet från de kända – och okända – tonsättarna som vigde sina liv och gärningar till musiken, men vi ska också blicka framåt.”

Till de framåtblickande kan huskompositören Mattias Lysell räknas, som under de senaste säsongerna har fått stå för huvuddelen av den nyskrivna musiken. I vår avslutar han sin period som composer in residence i Gävle konserthus. När Arbetarbladet intervjuade honom i höstas sa han:

– Klart att det är tråkigt. Det har varit en rolig period. Men jag har andra stycken att skriva efter detta så arbetet löper på.

Ett tips avslutningsvis: Besök en öppen repetition! Flera onsdagar och torsdagar under våren bjuder symfoniorkestern in allmänheten för att se en offentlig repetition från läktaren. Efter att ha sett en sådan blir det lite lättare att förstå hur de enskilda instrumenten i orkestern kan smälta samman i en fantastisk helhet när det väl gäller på konsertkvällen.

Mer läsning

Annons