Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagor i topp

/

Annons


Urgammal genre gör historisk comeback. Berättelsen om prinsessan och backslickpojken slår ut all nyhetsbevakning. Ett oväntat exempel på litteraturens betydelse i samhället.


(ny) Jean Bernadotte
Svenska kungahusets stamfader. Hans egen pappa var en enklare sorts advokat, farfar skräddare. Sina adliga titlar hade Jean förtjänat som vanlig soldat på slagfältet. Motsvarande skärseld i dag är väl att under sju år bli jagad av kvällspressen.
Det har snackats mycket i veckan om att ”en vanlig svensk kille” ska bli prinsgemål – som om det handlade om demokratisering. Men de priviligierade kommer givetvis att fortsätta vara lika priviligierade. Jean Bernadotte visar åtminstone att blått blod bara är ett påhitt.


(ny)Stjärnpark
Fint nyord! Det som avses är inte melodifestivalens artiststall. Stjärnpark betecknar ett avskilt område i naturen där den svindlande stjärnhimlen kan beskådas utan städernas ljusföroreningar. Astronomiskt poetiska stjärnpark är en av förra årets nykomlingar i svenska språket. Fler fina nyord listas av Språkrådet på www.sprakradet.se/3571.


(ny) Jenny Wilson
Svensk sångerska med egen fågelspröd soulröst. Hyperaktuell med albumet ”Hardships”. Jenny ville bli författare och skrev romaner som refuserades. Sen gick hon på Konstfack för att studera till illustratör. Men det var musiken som vann. Vilken tur.
Foto: Scanpix


(ny) Valbo kommunalhus
Intressant byggnad. Värd att byggnadsminnesförklara? Det ska länsstyrelsen nu utreda. Men byggnads- och miljönämnden i Gävle är redan med på noterna; ”Valbo kommunhus minner om svunna tider och det har vi bestämt oss för att skydda”, sa nämndens ordförande i somras. Då passade det att värna kulturhistoria. Men just ja, därute finns ju inga finanskapitalister att vänslas med.


anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Tydligen synd att den inte ligger i Valbo.


Nina de Heney (1), Stefan Åsberg (2), Bokrea (3), Etnoporr (4), Linnea Strid (5).

Mer läsning

Annons