Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken i topp

/

Annons

1. (ny) Sandviken

Högsta Sandvik-ledningen sviker. Men vad en stålstad kan, det är att hantera ett stålbad. Sandviken har alltid varit Gästriklands starkaste kulturella fäste (bevis direkt: nyheten att ingen mindre än 50 Cent ska spela på Göransson Arena!) och nu är tiden när krafterna kan komma till användning. Låt oss tänka så.

2. (ny) Viktor Johansson

Från Västerbergs folkhögskolas skrivarlinje tog poeten Viktor Johansson steget direkt upp till de etablerade författarnas skara. I veckan kom hans fjärde bok, romanen ”Wrestlarna” som har alla chanser att bli kult, åtminstone bland emokidsen.

Foto: Staffan Claesson/Scanpix

3. (ny) Gallerigatan

Vi upptäcker ett konststråk! Händelsevis har Gävles utställningslokaler samlats kring en och samma sträcka i staden. Hör här: Galleri Majoo, Galleri K, Länsmuseet, nyinvigda Centralgalleriet, och med en liten sväng kommer man vidare till Galleri Rosa Huset och Kulturkiosken. Profilens Konst &Ram-handel ligger dessutom längs promenaden. Följ Södra och Norra Centralgatan. Raka vägen till Gävlekonsten.

4. (4) Open wall

Gävles graffitivägg flammar stolt och nu tillförs måleriet ännu mer energi i form av den pågående Xpandfestivalen med livegraffiti, workshops, utställningsbussen Art of the streets och besök av kända konstnärer. Och så klart visar Xpand upp den överlägset snyggaste evenemangsaffischen.

5. (ny) Pernilla August

I Gävle glömmer vi inte att hon jobbade några år vid Folkteatern. Särskilt inte nu när hon plötsligt har chans på en Oscar efter att ”Svinalängorna” utsetts till Sveriges kandidat till priset för bästa icke engelskspråkiga film.”Svinalängorna” är Pernilla Augusts imponerande långfilmsdebut som regissör. Tveksamt dock om den klarar konkurrensen vid slutgiltiga nomineringen i januari. Men guldbaggen har hon ju redan, och Hollywood kan hon ju redan efter rollen som redig Star Wars-morsa. Vad är väl lite Oscarsglitter?Foto: Claudio bresciani/Scanpix

Heders: Lyskvällen i lördags. Ett välsignat stadsjippo med öppen bibbla istället för öltält. Upplysning som sagt.

Ut från listan: Bokflod (1), Pärlor för svin (2), Therese Eriksson (3), Klang i kloaken (5).

Mer läsning

Annons