Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken i topp igen

/

Annons

1. (1) Sandviken

Nya skakningar på Sandviks övre däck; massor av tjänstemannajobb hotas. Men vi tror på Sandviken, stålstark kulturstad som förra året tog hem titeln Årets Bibliotek. Nästa vecka står Sandviken åter i rampljuset på Bokmässan när bibliotekschef Åsa Wirén överlämnar vandringspokalen till vinnaren 2011.

Dessutom är Eva Norrbelius Coleman och Karin Forsgren Anderung inbjudna för att presentera Sandvikenprojektet Litteraturhus för barn och unga. Och Niclas Forsgren deltar i bokmässans paneldebatt om sociala medier i bibliotek ett område där Sandviken kommit långt. Kulturstålet biter ifrån. Heja.

2. (ny) Sjukhuskonst

God nyhet i veckan: att Karolinska sjukhuset i Stockholm avsätter inte mindre än 118 miljoner kronor till konstnärlig utsmyckning i samband med bygge av nya lokaler. Allt enligt den så kallade enprocentsregeln. Gävle sjukhus genomför också ett jättebygge just nu. Men köper inte konst för ett öre. Gävleborgs landsting har nämligen avskaffat enprocentsregeln. Skandal om den inte återinförs bums. Ett sådant förslag finns. Det är bara för landstingspolitikerna att säga ja och segla in som etta på Kulturtoppen.

3. (åter) Rolf Lassgård

Gävleskådespelaren hyllas för sin insats i ”Jägarna 2”. Detta är en av hans bästa roller, anser DN. Kraftfull utstrålning, tycker Aftonbladet. Fyller sin kriminalare med både nerv och pondus, säger Göteborgsposten. Filmaktuella Lassgård är självskriven gäst i säsongstarten av SVT:s Skavlan i kväll. Och var förstås lika självskriven i publiken i Läkerol Arena i söndags vadå bara träningsmatch...Foto: Jens Bäckström

4. (ny) Christian Vasquez

Gästdirigerade Gävlesymfonikerna i deras höstpremiär, i ett framträdande som framkallade både tårar och rysningar hos kultursidans recensent; ”någonting magiskt hade Vasquez gjort med orkestern!” Frågan kvarstår dock när får Gävles symfoniorkester en egen permanent dirigent, en person som kan sätta sin prägel på repertoaren? Åren går. Medan Christian kanske får andra och flottare erbjudanden.

5. (4) Open wall

Länsmuseets lagliga graffitivägg, ett levande inslag i det offentliga rummet. Här en ögonblicksbild från den gångna helgen. Men pass på, söndag är sista dagen innan väggen packas ner för i år.

Inte en chans. Gavlefastigheter. Lagar Stadsbibliotekets livsfarliga trasiga tak tja, när andan faller på.

Ut från listan: Viktor Johansson (2), Gallerigatan (3), Pernilla August (5).

Mer läsning

Annons