Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenförfattare kan vinna Nils Holgersson-pris

/
  • Sandvikens Camilla Lagerqvist skriver ungdomsromaner som mer och mer uppmärksammas.

Annons

Sandvikenförfattaren Camilla Lagerqvist har blivit nominerad till barnbokspriset Nils Holgersson-plaketten. Svensk Biblioteksförening delar ut priset. Lagerqvist är en av tre finalister som juryn valt ut.

Det är mycket hedersamt, även om hon inte blir den som slutligen vinner. Medtävlare är Jacob Wegelius ungdomsroman ”Mördarens apa” som fick förra årets Augustpris, och en bok av Sofia Nordin som flerfaldigt varit Augustprisnominerad.

Namnet på vinnaren av årets Nils Holgersson-plakett tillkännages i början av oktober. Detta samtidigt med vinnarna av Elsa Beskow-plaketten (motsvarande bilderbokspris) och Carl von Linné-plaketten(fackbok för barn.

Dessförinnan uppmärksammas samtliga nominerade böcker också i Svensk biblioteksförening monter vid Bokmässan i Göteborg.

Nils Holgersson-priset på 25 000 kronor instiftades 1950.

Camilla Lagerqvist är nominerad för ungdomsboken ”Uppdraget” som handlar om några barns modiga motståndskamp under andra världskriget, i gränstrakterna mellan Sverige och Norge. Den följer som en fortsättning på ”Isbarnen”.

Lagerqvist har tidigare fått både Sandvikens kulturstipendium och kulturpris av Region Gävleborg.

Arbetarbladets kultursida uppmärksammade hennes författarskap med en artikel 2013. Där konstaterades att det finns andra än JK Rowling som skriver magiska ungdomsböcker.

Vi berömde romanerna "Det brinner i mitt huvud", "Cirkusflickan", och "Rädda honom!". Mer känd har dock Camilla Lagerqvist blivit sedan hon därefter bytte förläggare till klassiska barnboksförlaget B Wahlströms och testade serieboksgenren.

Mer läsning

Annons