Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenpoet kan få SR:s lyrikpris

/
  • Carolina Thorell har blivit nominerad till Sveriges Radio lyrikpris.

Annons

Sandvikenpoeten Carolina Thorell kan få Sveriges Radios lyrikpris för 2015.

Hennes diktsamling "Jungfrukällorna" är nominerad – och hon tävlar med ingen mindre än lyrikern Katarina Frostenson, ledamot i Svenska Akademin som nominerats för "Sånger och formler".

Sandvikens Carolina Thorell är både författare och konstnär, med sparsam utgivning men flerfaldigt prisbelönt. Hon debuterade med "Blå trampoliner" 1991 och "Jungfrukällorna" är hennes femte bok.

Hon tillägnade den sin far, konstnären Eigil Thorell. Det är en personlig och hemlighetsfull diktsamling, konstaterade Arbetarbladets lyrikkritiker Anne Brügge i sin recension.

– Det blir aldrig så ordknappt som jag önskar. Det har aldrig blivit det, och ännu mindre nu tycker jag. Faktiskt är det lite jobbigt. Jag skulle vilja säga allt på tre väldigt självlysande sidor med tre rader – men det går inte för mig än, berättar Carolina Thorell i en intervju för kultursidan i samband med utgivningen.

Övriga nominerade till Sveriges Radio Lyrikpris är Erik Bergqvist för "Inte är vind", Jila Mossaed för "Jag föder rådjuret" och Jörgen Lind för "Vita kommun".

Från och med i år ges priset till "årets diktsamling". Vinnaren tillkännages 18 november.

Mer läsning

Annons