Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sensationellt bokprogram i tv

Det känns nästan spöklikt overkligt. Ett bokprogram för barn. Unga tittare får sitt eget ”Babel” i SVT. I dag sänds första avsnittet av den nya serien ”Bokslukarna”. Vart är vi på väg? Mot en bättre värld?

Annons

Bokslukarna Risin Kristoffersson, Rut Sandström och programledaren Markus Biderholt.

Fast egentligen är det förstås ännu mer konstigt att inget barnboksprogram funnits tidigare.

Nu får de unga läsarna 13 minuter. Alltid något. På denna tid ska hinnas med bokprat, boktips, recensioner och författarporträtt. I premiärprogrammet sitter Tilde Molén, Risin Kristoffersson och Rut Sandström i myssoffan. De är glada och vältaliga bokläsare, jag hoppas programledaren Marcus Biderholt bet sig i tungan efter att ha kallat dem ”snygga tjejer”.

Biderholt är till vardags ungdomsbibliotekarie, ingen tv-journalist med Jessica Gedin-meriter men bra på att kommunicera med barn. Eller om det råkar vara sällsynt bra castade barn. Som vågar prata både om böcker och om sig själva. Ämnet vardag är första programtemat. Det tipsas bland annat om Sara Kadefors nya bok ”Billie: avgång 9:42 till det nya livet” och i ett inslag får författaren snabbpresentera sig.

Målet sägs, lite tramsigt och fåfängt, vara att göra ”bokläsningen cool”. Funkar ”Bokslukarna”? Helt omöjligt att bedöma. Produktionen är inte precis påkostad. Men det får det åtminstone att verka som en hel normal fritidssysselsättning att läsa böcker vid sidan av fotboll och dataspel.

Programmet riktar sig till mellanstadiebarn. Ska sändas i Barnkanalen i totalt tolv avsnitt med start tisdag 23 augusti klockan 19.

”Bokslukarna” är inspelad på Marcus Biderholts arbetsplats som är Umeå Stadsbibliotek. Det får det också att verka helt normalt att bo i Norrland. En nyhet för många. Så dubbelt sensationellt.

Mer läsning

Annons