Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seriens rötter sträcker sig långt bak

/
  • SERIE FÖRE KRISTUS. Originalet till kända papyrusmålningen
  • Daniel Gustavsson är bibliotekarie i Valbo och skriver om manga och andra serier i Arbetarbladet och på sin blogg.

De tecknade seriernas historia är höjd i dunkel. Egentligen vet vi inte med säkerhet när de tecknade serierna först såg dagens ljus. Givetvis finns det många teorier om detta. Men för att kunna söka efter seriernas ursprung måste det först definieras vad en serie är.

Annons


Den vanligaste definitionen är att en serie består av minst två sammanhängande bilder i en sekvens. Den kan innehålla text, men behöver inte göra det. Om text finns är den integrerad i rutorna eller utanför. Texten kompletterar dock bara bilden och kan inte läsas fristående utan bilderna.

Serieteoretikern Scott McCloud menar i sin bok "Serier: den osynliga konsten" att en serie är en "uttrycksform som består av sidoställda, föreställande och andra bilder i avsiktlig sekvens, vilka syftar till att förmedla information och/eller framkalla ett estetiskt gensvar hos betraktaren".

Använder man detta kriterium så räknas alltså (enrutiga) skämtteckningar inte som serier. De är dock en närbesläktad konstform och ofta relevanta även i seriesammanhang.

När serien nu är definierad är det något enklare att fundera kring seriens ursprung. Scott McCloud menar att seriens ursprung går att finna i bland annat japanska emaki, Bayeuxtapeten och medeltida europeiska illuminationer. Men vad är nu dessa tre?

Emaki är en japansk konstform som innebär målningar på träsnitt utskurna efter originalteckningar. Det finns många exempel på emakimålare men den mest kända är Katsushika Hokusai som också brukar anses vara mangans fader.

Bayeuxtapeten är en berömd medeltida textil. Den är en 70 m lång och 50 cm bred ullgarnsbroderad linneväv och skildrar i 72 scener Villhelm Erövrarens tåg mot och erövring av England 1066. Den unika bayeuxtapeten redogör inte bara för en historisk händelse, utan ger även en ovärderlig inblick i den medeltida människans liv och vardag. Bayeuxtapeten är från ca 1076 och dess skildringar är påfallande lik en serie.

Europeiska illuminationer är en benämning av utsmyckningar av handskrift med färgglada initialer, randornament och bilder som belyste texten, en av de vanligaste formerna av bildkonst under medeltiden och ända in på 1600-talet. Traditionen är dock varken västerländsk eller medeltida, utan kommer från Orienten varav de äldsta exemplaren kommer från egyptiska papyrusskrifter.

Ta bara kända målningen ”Final Judgement” som exempel. Den avlidna blir ledd av Anibus (guden med schakalhuvud) till den yttersta domen. Först ställs den avlidna inför 14 domare (som avbildas överst). Här redovisar den avlidne vad han gjort under sitt liv. Sedan förs han vidare med Anibus till nästa steg (vilket är nästa bild). Hans hjärta ska läggas på en våg och vägas mot godhetens fjäder (tredje bilden).

Om hjärtat är tyngre än fjädern är det ett hjärta tyngt av onda gärningar och om så är fallet slukas det av guden Ammit (guden med krokodilhuvud och flodhästbakben). Men är fjädern tyngre har den avlidne klarat detta steg, som också antecknas av guden Thoth (med ibishuvud och anteckningsblock).

Den avlidne förs vidare av guden Horus (med falkhuvud) till Osiris (som sitter på tronen). Bakom honom står hans fru Isis och hans syster Nephthys. Tillsammans välkomnar de den avlidna till eftervärlden. Detta är den sista bilden. Hela denna målning är påfallande lik en serie. Originalet till denna papyrusmålning är från 1370 f kr och finns till beskådan på British Museum i London.

Egentligen är det inte så kontigt att seriernas rötter sträcker sig så långt bak i tiden som till före Kristus. Berättandet har som bekant mer eller mindre alltid funnits. Därför är det inte så konstigt att berättande med hjälp av bilder funnits före skrivkonsten.

Oavsett ursprung är serieformen ett uråldrigt sätt att berätta som faktiskt fanns före skönlitteraturen. Inga dåliga anor. Tänk på det nästa gång någon påstår att serier bara är till för barn.

 

 

Mer läsning

Annons