Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sitt för Ai Weiwei

/

Annons

Vad kan webben göra för Ai Weiwei? Den internationellt kända kinesiska konstnären Ai Weiwei är fortfarande försvunnen sedan han greps av polis på flygplatsen i Beijing i början av april. Nu uppmanar ett Facebook-evenemang till direkt aktion. I dag, söndag 17 april, klockan 13.00 lokal tid, kommer konstvärlden att sätta sig ned i protest – framför kinesiska ambassader och konsulat över hela världen.

Protestaktionen ”1001 chairs for Ai Weiwei” är initierad av svenska och amerikanska konstnärer/konstvänner, bland andra Jan Åman, Daniel Daboczy, Anna Dinces och Jessica Shaefer.

Och den ser ut att få genomslag. Vid middagstid i fredags hade redan 1 415 personer via Facebook anmält sitt deltagande.

Kravet är ett omedelbart frigivande av Ai Weiwei men aktionen handlar också om att demonstrera ett generellt stöd för konstnärers rätt att tala och arbeta fritt – i Kina och överallt.

Namnet ”1001 chairs for Ai Weiwei” anspelar på Ai Weiweis uppmärksammade konstverk ”Fairytale” – en installation komponerad av 1001 trästolar från Ming och Qing-dynastin – som visades på Documenta 12 i Kassel, Tyskland, 2007.

Ta med en egen stol och samlas till en fredlig demonstration, lyder alltså uppmaningen som spritts på nätet de senaste dagarna (aktionen var ursprungligen planerad att genomföras i fredags men flyttades fram).

Kinesiska ambassaden i Stockholm ligger på Lidovägen 8, nära Etnografiska museet, buss 69.

BJ

Mer läsning

Annons