Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skål och välkommen!

/

Annons

En vinprovare som skriver i magasinet Livets Goda om underbara champagner, vad kan passa bättre på ett slott!

Moderaten Per Bill har sannolikt hittat hem när han nu utsetts till ny landshövding i Gävleborg.

Vi citerar ur en av hans senaste texter:

”Smaken är rund, rik och bussig med silkig, solmogen frukt, härlig balans, läcker syra och inslag av svarta vinbär, mörka plommon, mörka körsbär, violer, chokladmousse, blommor, mineraler och nya fat.”

Gävle slott får en riktig konnässör. Han ger för övrigt även vintips för festen på Facebook, mellan inlägg om arbetslinjen och frihandel.

Kulturintresset sägs dock vara större än stilistik och bouquet. Per Bill blev sitt partis kulturpolitiska talesperson och ordförande i riksdagens kulturutskott 2014. Men karriären där visar sig nu bli kort. Han hamnade direkt i blåsväder, för att vilja strypa bidrag till kulturtidskrifter. Bill tvingades backa efter att ha fått heta både tidskriftsmördare och ”decenniets kulturrookie”.

Därefter avgav Per Bill en slags kulturpolitisk åsiktsförklaring i Expressen. De kreativa näringarna måste bättre kopplas ihop med jobbfrågan, menade han och framhöll kulturens betydelse för tillväxten. Samt att hela landets kultur är viktig, inte enbart storstädernas.

Drömmen för Gävleborg? En landsortens och kulturens vän i en och samma person? Kanske snarare ovän om man tänker på kulturtidskriftsbråket där pengarna som slutligen plockades fram rycktes från just regionerna. Återstår bara näringslivet som kompis.

Men Gävlesymfonikerna har åtminstone framöver viss chans att få komma på middag på slottet. På samma bjudning som ledningen för Mackmyra Whisky, restaurangägarna, företagarföreningen och evenemangsbolaget.

Per Bill har en gång tidigare hamnat på löpsedlarna; då handlade det om att han anklagats för ”barnvagnsfylla”.

Skål och välkommen.

LÄS MER:

Elektronisk dansmusik om landshövdingen själv får välja

Han blir Gävleborgs nya landshövding

Få känner till nya landshövdingen

LEDARE: Det blev Per Bill

Mer läsning

Annons