Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skavlan friad för Åkesson-intervju

/

Den norska motsvarigheten till Granskningsnämnden fäller inte Fredrik Skavlan för intervjun med Jimmie Åkesson. Men beslutet var inte enhälligt.

Annons

Två av nämndens 14 medlemmar ville att Kringkastingrådet, som det heter, skulle göra ett kritiskt uttalande mot den folkkäre programledaren för att han varit respektlös mot SD-ledaren.

Granskningsnämnden skriver i ett uttalande att den förutsätter att det norska tv-bolaget NRK tar till sig de kritiska synpunkterna som kommit fram under debatten efter att programmet sändes i mars

Kringkastingsrådet tog emot över 3 600 klagomål efter sändningen, som även gick i SVT. Några av de mest förekommande klagomålen handlade om att Skavlan ska ha "varit aggressiv" mot Åkesson och att intervjun var journalistiskt undermålig.

Därmed skiljer sig de norska tittarnas kritik mot intervjun från den som debatt som blossade upp i Sverige – som främst handlat om att Jimme Åkesson intervjuades i ett soffprogram i stället för av en nyhetsjournalist.

Under torsdagens utfrågning förklarade Skavlan att intervjun med Jimmie Åkesson var initerad av partiledaren själv. Att boka av den hade varit att omyndigförklara en av Sveriges mest erfarna partiledare, sade Skavlan.

– Jag ville diskutera kulturen och ordvalen som har varit en del av partiets historia. Det som var viktigt för mig, som alltid, är att försöka förstå och ge en bild som också Norge förstår. Det var en stor anledning till att vi ville ge oss in i den här problematiken – vad det är som gör partiet så kontroversiellt.

Även den svenska Granskningsnämnden behandlar flera anmälningar mot "Skavlan", men har inte meddelat när beslut ska komma. (TT-NTB)

Mer läsning

Annons