Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidfilosofen ny i topp

/

Annons

1. (ny) Skidfilosofen

Sverker Sörlin är en forskare och författare från Umeå. Den här veckan har vi slukat hans nya bok- om varför världens bästa skidåkare kommer från norska Tröndelag. Recension närmaste dagarna. Men vi passar redan nu på att uttrycka vår djupaste beundran för Sörlins intellektuella och fysiska kapacitet. Professorn har oräkneliga träningsmil i benen efter researchen till ”Kroppens geni”.

2. (ny) Fria grupper

Skrämmande rapporter hörs från Stockholms där det marknadsberusade styret gräver graven för erfarna fria teatergrupper genom att halvera deras bidrag. I Gävle har vi Skottes Musikteater, heder åt detta kollektiv som slitit vidare genom alla år och nu satsar stort för att ge Gävleborna en ny musikkabaré i Gasklockorna. Varning för säkerhets skull: rör inte vår kompis.

3. (ny) Folkteaterns nya profil

Tack, tack, tack för att vi slipper den snurriga bollen som stått som symbol för Folkteatern Gävleborg. Nu har man fått en kraftfull logotype som signalerar stålstyrka och modernitet. Reklambyrån Bergström &Co i Lund (som tidigare gjort Folkteaterns ursnygga affischer för ”Bröderna Karamasov” och ”Tintomara” ) har utfört uppdrag. Samt även svidat om Folkteaterns hemsida. Stilig den också.

4. Drottning Reuter

Skådespelaren Susanne Reuter avslutade lika magnifikt som hon började, genom att orsaka en aussieflod av sossetårar i sista avsnittet av SVT-serien ”Drottningoffret”.

5. (ny) Birgers böcker

För hundra år sedan i måndags, 10 januari 1911, startade B.Wahlströms Bokförlag som gjorde skillnad på ”flickböcker ”och ”pojkböcker” genom röda och gröna bokryggar. Jubileet till ära förlåter vi. Birger Wahlström lärde oss allt om läshunger. Vem bryr sig om färgen när man är sugen? Kitty dög lika bra som Biggles.

Ut från listan: Kulturåret 2011 (1), Kulturåret 2010 (2), Prisade Pernilla (4), PK (5).

Mer läsning

Annons