Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönt och avspänt i kapellet

Lars Westin går på en intim tillställning i Böna kapell och minns stämningen från spaghettiwesternfilmer.

Annons

Fredrik Söhngen spelar Napoleon Coste.

Hur snabbt kan något bli en tradition? Sommarkonserterna i Böna kapell, med Per Skareng som konstnärlig ledare, är tillbaka efter förra årets lyckade satsning. Och redan känns det som att detta är en självklar del av det musikaliska utbudet i Gävle, något som bara funnits här sedan länge.

Söndagen bjöd på ett möte mellan två instrument som inte samsas på scenen så ofta, oboe och gitarr. Gitarristerna Liv och Per Skareng fick sällskap av oboisten Fredrik Söhngen, till vardags stämledare i Kungliga Hovkapellet och med ett digert CV i bagaget, i ett program som rörde sig mellan sällan hörda stycken och mer kända verk av Rodrigo och Piazolla.

Det lilla kapellet och sommaren utanför gör att det blir en väldigt avspänd stämning. Musikerna är nära, vi kan följa fingrarnas spel och hur musiken skapas alldeles intill oss. Se hur de tre musikerna kastar ett öga på varandra, nickar och ler. En sorts enkel glädje i att göra musik tillsammans.

Liv och Per Skareng visade upp ett fint och avspänt samspel, Per ofta med ett leende på läpparna.

”La Romanesca” av spanjoren Fernando Sor fick dra igång det hela med Per Skareng och Fredrik Söhngen som en duo. Sor ansågs under det tidiga 1800-talet vara världens främsta gitarrist, och Per Skareng fick här tillfälle att visa upp teknik och känsla. Duon fortsatte med "Le Montagnard divertissement pastorale” av Napoleon Coste och här lyste just den gemensamma spelglädjen igenom. En leende Per Skareng svarade oboen och dialogen mellan instrumenten vandrade lekfullt genom rummet.

En höjdpunkt var Adagiot ur Joaquin Rodrigos ”Concierto de Aranjuez”, en klassisk superhit och ett av de verk som Per Skareng ”slog igenom” med. Det här är musik som alltid får mig att tänka på Sergio Leone och hans filmer med Clint Eastwood. Ennio Morricone som skrev den filmmusiken måste ha kunnat sin Rodrigo utan och innan. Samma känsla av heta vindar som viner genom öde små städer i ett ökenlandskap.

Här fick vi ett lite ovanligt arrangemang med oboen som ledande instrument i temat. Liv Skareng visade vilken fin gitarrist hon är och samspelet mellan de två gitarrerna var ett nöje att höra rakt igenom.

Några korta stycken och sedan som avslutning först Liv och Per Skareng i "Tango nr 1" ur Astor Piazollas ”Suite för två gitarrer” och sedan alla tre musikerna i Piazollas sensuellt svängande ”Libertango”.

En härlig avslutning med leende musiker och en nöjd publik som, kan jag tänka mig, gärna kommer tillbaka fler gånger.

Fredrik Söhngen, Liv Skareng och Per Skareng med välförtjänta blommor efter konserten.

Musik

Liv Skareng, gitarr, Per Skareng, gitarr, och Fredrik Söhngen, oboe.

Musik av Fernando Sor, Joaquin Rodrigo, Astor Piazolla m fl.

Böna Kapell 10/7

Mer läsning

Annons