Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skottes öppnar kafé i Gasklockorna

/
  • Skottes Musikteaters nya föreställning

Annons

Äntligen är något på gång i gasklockeområdet. Och äntligen blir det lördagsnöje med Skottes igen.

– Fria teatergrupper dör som flugor. Men vi satsar oss ur krisen, säger Skottes-veteranen, skådespelaren Kalle Zerpe.

Skottes Musikteater är i farten med hela sju produktioner. Räknat på säsongen – 250 föreställningar, säger Kalle Zerpe stolt.

Skottes kommer att se till att det händer saker varje lördag hela hösten i Gasklockorna, närmare bestämt Mätarhuset.

Inte bara teaterföreställningar. Fika också. Och ni vet hur viktigt det är. Kaféet (drivs av Estradens restaurang) kan man besöka utan att ha biljett. Fast förhoppningen är förstås att fikagästerna ska bli teatersugna också.

Men det viktigaste är att få Gävleborna att hitta till Gasklockorna, säger Kalle Zerpe.

Framförallt det. Om folk i mängder kan ta sig till Erikshjälpens loppis som är våra grannar, så borde de väl kunna lära sig att komma till oss. Även om det inte går buss hela vägen. Än.

Så tänker Skottes.

Vi tänker: lovande. I alla fall en liten bit på vägen mot Gasklockorna som kulturcentrum istället för evenemangsscen.

Det är olika uppsättningar som ska spelas som lördagsnöje. Både gamla och nya.

Och till våren ska lördagsnöjet, om allt går som planerat, växa till en kabaré – av den lyckade sorten som Skottes tidigare bjudit på, på Kafé Spegeln.

– Intressant fråga. Det är inte så att vi badar i pengar. Men det går bra för oss nu! ”Sagan om den lilla farbrorn” är en jättesuccé. Vi har turnerat över hela landet och ska fortsätta med det.

Dessutom får den lilla Gävleteatern äran att göra ett internationellt gästspel i år. I november spelar Skottarna i Bryssel, ett arrangemang i samband med det svenska EU-ordförandeskapet.

Men först teaterkafé alltså. Det har premiär samtidigt med premiären på höstens första nya Skottesuppsättning ”Själens fågel” – en saga baserad på den israeliska poeten Michal Snunits prosadikt med samma namn. 5 september. En lördag. Förstås.

24 oktober kan man vara med om urpremiären på ”Magiska lådan”, musik och fars för hela familjen. Lördag, vi sa väl det.

Ännu en satsning i höst blir ”Skottes teaterskola för små aktörer” (i samarbete med ABF). Den startar 17 september och ska utmynna i en föreställning. Som ska spelas, just det, en alldeles särskild lördag.

Mer läsning

Annons