Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skratta inte – feministen skriver fantasy

/
  • Serieskaparen Nanna Johansson växte upp i Gävle och blev feminist i Gävle. Efter många satiriska album, en romanskröna och humorsuccé som radioröst kommer hennes första ungdomsbok.

Annons

Hejdlöst roliga Nanna Johansson har skrivit en totalt humorbefriad roman. Säger hon själv i alla fall.

– Det är inte en grej i hela boken som får en att le!

Vad hände? Undrar man ju.

Men först en Nanna Johansson-presentation. Subjektiv, räkna med det. Jag tillhör beundrarna, hon är alltid lika brutalbitsk. Inför 2015 kom en tecknad kalender med ironiska skönhetstips om att inte glömma blygdläpparna när du sminkar dig.

Nanna Johansson skapar rått roliga feministiska serier och annan pilgiftig satir. Hon flyttade från Gävle för att gå serietecknarutbildning i Malmö för nio år sedan och stannade.

Nanna Johansson är samhällsfarlig, bra!, skrev jag om seriebokdebuten ”Fulheten” 2009.

Sedan dess har hon blivit en etablerad humorröst i radion och i podden ”Lilla drevet”. ”Hur man botar en feminist” och ”Mig blir du snart kär i” är några andra av hennes böcker som avtäcker obehagliga sanningar om vårt ojämställda samhälle. Roliga böcker.

Men i höst vänder det. Ut kommer ”Omänniskor”, en fantasyroman och ungdomsbok. Något helt annat. Om människor som kan byta skepnad till djur. På allvar.

Den är skriven tillsammans med ständiga samarbetspartnern Kringlan Svensson.

– Jag hade idén till ”Omänniskor” redan för flera år sedan när vi bodde ihop och var ett par, men den blev liggande i datorn, berättar Nanna Johansson.

– När Kringlan var på Bokmässan minglade han med två damer från Rabén & Sjögren som undrade om han inte hade något nytt på gång. Han lovade att komma upp på förlaget och berätta om sin idé. Men han hade ju ingen idé – så han tog min!

Sen var det bara att sätta igång.

– Det är mitt första projekt som inte är humor i någon form. Men jag läser själv fantasy även om det mest är mainstream-fantasy som ”Game of thrones” och Harry Potter. High fantasy som Tolkien är inte lika intressant.

– Jag gillar när det finns element av två världar, en verklighet där det sker något avvikande.

Svenska Engelsfors-serien (”Cirkeln”) är ett bra exempel, menar hon, med både diskbänksrealism och magi.

– Vi har plockat influenser från massor av olika ställen till ”Omänniskor”.

Stephen King och ”Hunger games” nämns.

Romanens huvudperson är 16-åriga Sigrid som plötsligt upptäcker att hon kan förvandla sig till ett lodjur. Det händer när hon blir vansinnigt rädd och arg. Men Sigrid är inte ensam visar det sig. Enligt Svenska Omänniskors Organisation finns 270 000 omänniskor i världen, 750 av dem i Sverige. Några använder dock sina förmågor galet. I Skåne har dödande vildsvinsattacker skett. Sigrid dras in i jakten…

– Jag tycker att vår bok i övrigt är ganska realistisk, vetenskaplig till och med!

En vuxenroman av Nanna Johansson och Kringlan Svensson finns sedan tidigare. De skrev ”Drottningen av Rottnevik” ihop. Den kom förra året och var en galen skröna med udden mot maktfullkomliga bruksortspolitiker. Inga serieteckningar där heller, men garanterat skratt.

– Den hade ju en helt annan ton. I ”Omänniskor” får allt stå tillbaka för språket, berättandet och, förhoppningsvis, charmen. Humor skulle bara vara i vägen, försäkrar Nanna Johansson.

Boken riktar sig till den allt mer populära målgruppen ”unga vuxna”. Vad nu det betyder. Ett sätt att bredda förlagens marknadsföring kanske. Men 15- till 20-åringar tänker sig författarna.

– Temat är nog för mörkt för yngre läsare.

Äldre däremot, inga problem.

– Många vuxna läser ungdomsböcker. Inte för att de är barnsliga utan för att de är effektiva, de är skrivna för en målgrupp som har lite bråttom. Det måste hända saker hela tiden. Är Nanna Johansson teori.

Men ungdomshjältar är ofta ”färdiga”. De är redan väldigt bra på något, som Katniss i ”Hunger games”, har hon noterat. Sigrid i ”Omänniskor” beskrivs istället inledningsvis som en synnerligen tråkig och osynlig person.

”Omänniskor” uppges av förlaget vara första delen en urban fantasy-trilogi. Vilket oroar författarna något:

– Vi vet förstås hur berättelsen ska sluta. Vi har skrivit på för en fortsättning. Fast det skulle ju kännas lönlöst att trycka ur sig två böcker till om ingen vill läsa den här.

Romanhändelserna tar avstamp i Skåne men kommer också att utspela sig i Norrland. Dit författaren och serieskaparen Nanna Johansson ibland återvänder för att hälsa på familjemedlemmar.

Hon kommer med tåget till Gävle en blåsig höstdag, med en Harry Potter-bok i väskan som reslektyr. Vi hinner träffas och prata en stund. Tyvärr glömde jag frågan om vilket djur hon själv skulle vilja kunna förvandla sig till. Eller brukar förvandla sig till. En skrattande korp som hackar patriarkatet till slamsor?

Men nästa projekt efter ”Omänniskor” blir en novellsamling, avslöjar Nanna Johansson.

Hon skojar inte. Den blir inte heller rolig.

Mer läsning

Annons