Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smalaste kulturbion finns i Gävle

/
  • Dieter Stöpfgeshoff  gav Villastaden en egen kvartersbio i sitt fotogalleri.
  • Ur dokumentärfilmen
  • Föranmälan krävs om man vill ta plats i Villastadens inofficiella kvartersbiograf med plats för en publik på 20 personer, för att se kultur- och naturdokumentärer.

Annons

Gävle har fått en kulturbiograf. Av smalaste sort. Det är nämligen enbart dokumentärfilmer av en speciell filmare som ska visas!

Vilket förstås inte är det sämsta. Gävlefotografen Dieter Stöpfgeshoff öppnade i slutet av förra året ett fotogalleri i ett gårdshus på sin tomt i Villastaden. Nu ska lokalen dessutom fungera som kvartersbio.

Med samma ambitioner, förklarar Dieter Stöpfgeshoff, ”att vara en stimulerande plats för fotografi av stillbilder och rörliga bilder”.

Bakgrunden är egentligen inte så kul. Stöpfgeshoffs många dokumentärer genom åren har ofta kunnat ses i SVT. Men inköparna på Sveriges Television är numera svårflörtade, man har bytt attityd och inriktning, klagar Dieter Stöpfgeshoff och inte bara han; fotografkollegan Anders Hanser gav upp den ständiga kampen med SVT och startade en egen biograf i Stockholms innerstad för att visa sina filmer och panoramabildspel.

”Hans föreställningar är för det mesta utsålda. Med hans vetskap ’stjäl’ jag lite av hans idéer”, förklarar Stöpfgeshoff.

”Eftersom fotogalleriet enbart nyttjar väggar finns det plats för stolar och en 55-tums videoskärm”.

Här ska alltså Dieter Stöpfgeshoffs egna filmdokumentärer visas, med personliga presentationer och som han hoppas livliga diskussioner efteråt. 20 personer ryms i salongen.

Premiären har redan varit. Då visades två filmer om glaskonstnären Gunnar Cyrén – "Paradis i guld och briljanter" och "Advent i Furuvik", där Cyrén skapar isskulpturer.

Nästa tillfälle är torsdag 31 mars, när kvartersbiografen i Gävles Villastad ger den tvådelade filmen "Min håriga familj" med legendariska schimpansskötaren Ing-Marie Persson.

Under april visas en film om Lars Krantz – "Växtzon 5" och Dieter Stöpfgeshoffs jubileumsfilm om Carl von Linné, ”Linné – botanikens Mozart" med Rolf Lassgård som speaker.

”Jag börjar med filmer som har anknytning till Gävle och vårt län. Sen fortsätter jag med alla mina andra filmer”, deklarerar Gävles nya enväldiga kvartersbiochef.

Han har numera lagt filmkameran på hyllan men sitter på en skatt av egna dokumentärer om natur- och kulturprofiler.

*

LÄS MER: Artphoto öppnar i Gävle.

Mer läsning

Annons