Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smällar man får ta

/
  • Daniel Gustavsson är bibliotekarie i Valbo och skriver om manga och andra serier i Arbetarbladet och på sin blogg.

Den svenska mangan har fått sig en rejäl smäll i dessa kristider. Detta har lett till att de stora förlagen blivit tvungna att se över utgivningen.

Annons

Bonnier Carlsen bantar sin utgivning och lägger ned mangaserien ”Skip Beat” efter endast sex delar. ”xxxHolic” går ett liknande öde till mötes och läggs ned efter den trettonde delen. ”DNAngel 12” och ”Neon Genesis Evangelion 11” kommer inte heller att översättas.

Dessvärre är de ovan nämnda mangaserierna inte de enda som Bonnier Carlsen lägger ned. ”Bleach”, ”Yu Gi Oh!”, ”Fullmetal Alchemist” och ”Shaman King” kommer att fortsätta ges ut under hela 2009, men i januari 2010 läggs utgivningen ned. Dessutom kommer sista delen av tidningen ”Shojo Stars” ut i september. Sedan finns det ingen mangatidning i Sverige.

Bonnier Carlsen är inte det enda förlag som bantar sin mangautgivning. När det gäller Egmont Kärnan blir ”Inu Yasha 42” och ”Oh My Goddess 13” de sista delarna som översätts till svenska. Förlaget Wahlströms följer samma mönster och lägger ned ”Yotsuba&!” och ”Rebirth”.

Tidigare har förlaget Mangismo tvingats lägga ned hela sin verksamhet och tidningarna ”Shonen Jump” och ”MangaMania” har också lagts ned. Så, är mangan död i Sverige? Var det bara en tillfällig fluga?

Nej. Att så många mangaserier läggs ned är enligt mig väntat och orsaken till det är en övertro på konsumentunderlaget från förlagens sida. Majoriteten av mangatitlarna som inte säljer tillräckligt är så kallad shonenmanga, alltså manga med pojkar mellan 10 och 16 som huvudsaklig målgrupp.

Det har sedan år 2000 funnits totalt 33 mangaserier och två tidningar på svenska med denna målgrupp. Tänk också på att dessa serier finns i många delar (”Dragon Ball” kom till exempel ut i 42 volymer, ”Ranma ½” i 38 volymer). Sverige är inte så stort att denna mängd mangaserier skulle kunna gå runt. Varje del kostar cirka 70 kronor i bokhandeln. Genomsnittstonåringen har inte råd att köpa så många mangadelar per månad. Det är enkel matematik.

Tittar man på serieförsäljningen i stort i Sverige kan jag konstatera att det aldrig tidigare gått så bra för serier. Någonting intressant håller på att hända. För det första börjar serier äntligen tas på allvar i vårt avlånga land. Ett bevis på detta är att artiklar och recensioner om serier börjar leta sig in, dels till kultursidorna i olika morgontidningar, dels till ”seriösa” tidningar som ”Antikt & Auktion”.

De svenska biblioteken ser serier som vilken litteratur som helst och kategorin serier har äntligen tagits in i lästävlingsprojektet Bokjuryn. Att besöksantalet varje år ökar på seriefestivalen SPX i Stockholm vittnar också om att allmänhetens intresse för serier ökar. Dessutom säljer serier som aldrig förr. Jens Lapidus seriebok ”Gängkrig” går åt som smör i solsken och under sommarmånaderna var boken den mest sålda i Sverige.

Manga, och övriga serier, blommar som aldrig förr. Att så många mangaserier läggs ned beror på dålig marknadsanalys, inget annat. Visst, jag kommer att sakna några av mangaserierna, framför allt ”Bleach”. Men det är smällar man får ta, speciellt när framtiden trots allt ser ljus ut för oss serieälskare.

Mer läsning

Annons