Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snön i topp

/

Annons

1. (ny) Snön

Lika farlig som betagande när den årligen kommer som en chock. Men Viktor Rydberg får ursäkta. Vi hoppar hans daterade nödrim om snö på fur och gran och månens ban. Aftonbladet‧skribenten Mikael Strömberg påminner oss istället om diktaren Dagermans vinter, tack Mikael:

”Den första snön är som vitast

av allt som vindarna drev.

En morgon ligger jorden

beströdd med vita brev.”

(Ur ”Den första snön” av Stig Dagerman, november 1950).

2. (ny) Peter Oskarson

På väg tillbaka för att göra teater i Gävleborg! Fint, ett Oskarson-spektakel är precis vad vi behöver. Men problemet med Folkteaterns skuggtillvaro består. Det som egentligen saknas är en drivande makthavare som vågar ta hit nya och utmanande krafter, någon som vågar satsa på dagens motsvarighet till 1980-talets upprormakare Oskarson. Kraftfulla kulturpolitiker efterlyses. Kommunala turistgeneraler har Gävle däremot fler än nog av.

3. (ny) Majt Sjödin

Kändisjournalistiken har nått Gästriklands ärevördiga Stig Sjödin-sällskap och det är en lycklig tilldragelse.

I sällskapets nya årsskrift för 2009 intervjuas poetens hustru Majt om hur Stig var privat. När han hängde tvätt, lagade mat, söp till och deppade sönder. Som blivande pappa var Stig Sjödin med i förlossningssalen, unikt på hans tid. ”Glädjen i hans händer” är titeln på årsskriften, ett litet härligt häfte där Majt Sjödin genomtänkt delar med sig av livet med en författare och hans skrivmaskin.

4. (ny) Kunskapskanalen

Reklamfri tv-kanal. Det livsnödvändiga saltet i burksoppan. Visar dokumentärer, samhällsprogram, vetenskap, historia, kultur. Från och med 18 januari får denna befriande satsning från SVT dessutom utökad sändningstid, hela dagarna, med bland annat direktsända riksdagsdebatter. Man får bara inte låta sig skrämmas av tv-direktören Erik Fichtelius beskrivning: ”En fullödig intellektuell kanal”.

5. (4) Hyfs och ansvar

Klimatkultur verkar det inte vara tal om i Köpenhamn.

Ut från listan: Herta Müller (1), ”7:3 Återbesöket” (2), Daniel Åberg (3), Blomstervänner (5).

Mer läsning

Annons