Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommar med Ester Henning

/
  • Utan titel, målning av Ester Henning. VIsar centralköket på Beckomberga sjukhus. Hon var inlagd där till 1969 men fick tillgång till papper och färg först 1936. Verket ingår i Gävle Konstcentrums utställning med utgångspunkt i Ester Hennings konstnärskap nu i sommar.

Gävle Konstcentrums sommarutställning 2015 är baserad på en roman. Det kan låta underligt men har sin förklaring.

Annons

Gävleförfattaren Anna Jörgensdotters nya bok ”Drömmen om Ester” är inspirerad av ett verkligt konstnärskap och kvinnoöde.

Konstnären hette Ester Henning, föddes 1887 och tillbringade över 60 år av sitt liv på olika mentalsjukhus. Med utgångspunkt i romanen vill Konstcentrum belysa institutionens roll – Henning blev berövad friheten, samtidigt som hon fick ett rum för sitt skapande.

I Gävle Konstcentrums beskrivning:

”Inom institutioner som exempelvis skola, sjukvård, föreningsliv och konst benämns och etableras ramar och normer för hur vi ska vara, vad som utgör ett samhälle och vad som faller utanför. I utställningen framställs dröm och fantasi som metoder för kunskapsproduktion och som ett slags frigörelse från de regler och normer som skapas av samhället”.

Det här gör man också genom att visa teckning, måleri och broderi av Ester Henning själv, och även av samtida konstnärer.

Övriga medverkande är Ane Hjort Guttu, Anna Jörgensdotter, Kristina Bength, Petra Bauer & Annette Krauss och Lena Séraphin.

Konstcentrums sommarutställning har fått titeln ”En annan version (eller en dröm)". Den invigs tisdag 16 juni med ett samtal mellan Konstcentrums Anna Livion Ingvarsson och Hanna Nordell, och författaren Anna Jörgensdotter.

Romanen ”Drömmen om Ester” är aktuell i dagarna. Utställningen kommer att pågå så länge som till 11 oktober.

Mer läsning

Annons