Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spegeln ska inte dö

/
  • Nästan som k-märkt? Den gamla biofoajén kommer att bevaras och användas, försäkrar hyresgästen Idka.

Spegeln. Älskade Spegeln. Kära älskade biograffoajé från 50-talet. Jag tror att du har en framtid trots allt. Trots att varannan neonslinga i baldakinen har slocknat.

Annons

Kaféet stängdes förra året. Sjuanstolarna försvann, hyllor monterades ned. Gallergrindarna låstes. Jag spanade med förtvivlan genom fönstren, in över det ödsliga marmorgolvet. Vem skulle ta hand om kulturknyttet?

Men nu hörs löften, stora löften. Inget ska förstöras. Platsen ska åter göra tillgänglig. På något sätt. Som kafé, restaurang eller entré, ännu oklart. Men öppen även dagtid. I orört skick, korrekt inredd, levande.

Annat vore ett helgerån, säger Viktor Eriksson, projektledare för Idka, Institutet för digitala konstarter, som har sitt hem i Spegeln-huset. Och som tagit på sig ansvaret för den unikt formgivna foajén.

”Vi har ju haft folk utifrån som säger att ett sånt här ställe finns ingen annanstans. Självklart måste vi bevara det i rätt stil.”

Jag bestämmer mig för att lita på det.

I Spegelns-huset finns – förutom den kommunala konsertscenen Spelplats Gävle – Idkas arbetslokaler för film- och ljudkonst samt även Kulturkiosken som man driver på uppdrag av Gävle kommun.

Kulturkiosken är konstgalleri och dessutom lokal för Idkas mer ”ruffiga” konserter. Och rymmer en extra scen, samt snart också en öppen skaparverkstad.

En permanent filmvisningsstation och ytterligare ett nytt galleri i galleriet är senaste nytt. Förut fanns minigalleriet ”Nödutgång”. Som ersätts av ”Utan titel” (arbetsnamn).

Som ett kompakt kulturhus mitt i Gävle. När planerna inför våren presenterades i går av Idkas Viktor Eriksson, konsertgeneralen Christer Björklund och Kulturkioskens nya utställningsansvariga Tina Lindberg, kändes det förhoppningsfullt.

Konsertprogrammet på Spegelns stora scen är omfattande i år (läs mer om det på dagens nöjessidor).

För Idkas egen del är Push-festivalen huvudnumret. Arrangemanget som introducerades förra året blev så lyckat att det återkommer i vår, 7–9 maj, med ännu större artister och aktiviteter ute på stan.

Själva konstgalleriet har utställningar bokade ända in i augusti. Bland annat kommer den hemlighetsfulla graffitikonstnären Jopaucho 19 april.

Vad kan man mer begära? En eftermiddagsfika vid den svängda väggsoffan under det ovala takets infällda lampor förstås.

Bardisken utformad i samklang med ursprungsmiljön är räddad. Biljettkuren i original ska vårdas. Försäkrar Viktor Eriksson.

Då väntar jag på kaffet. I lugn och ro.

Mer läsning

Annons