Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spel möter konst i ny kurs

/
  • Så här kan det se ut när konst och dataspelsutveckling sammanstrålar. Bild av konstnären Olle Essvik.    Foto: Olle Essvik

Hur kan spel användas i konsten? Det är en av de frågor som utforskas i en ny kurs och utställning på konsthallen i Skövde kulturhus i sommar.

Annons

Världarna är lika men olika. När konststudenter och studenter i dataspelsutveckling möts för att inom ramen för en utställning utforska relationen mellan spel och konst hamnar leken i centrum.

Bakom initiativet till den nya sommarkursen och utställningen "Konst och spelkultur", som drar i gång i sommar, står konstskolan Akademin Valand, Högskolan i Skövde och Skövde kulturhus.

– När två discipliner möts blir det alltid väldigt spännande, säger Arne Kjell Vikhagen, kursansvarig lärare på Akademin Valand.

Men är inte spel redan konst?

– Snarare än att ta fasta på huruvida spel är konst, syftar kursen till att ta reda på hur spel kan användas i konstnärlig produktion. Vi är intresserade av relationen mellan spel, konst, lek, regler, narrativitet och rumslighet. Det handlar om hur konst tar in spel, som är ett så viktigt kulturuttryck i dag, genom att ärva estetiska element eller ta fasta på publikens spelkompetens, säger Arne Kjell Vikhagen.

Universitetskursen ges på masternivå och bjuder in flera namnkunniga gästföreläsare, både konstnärer och spelutvecklare. Förhoppningen är att mötet ska trigga fantasin – och engagera besökare. Kursens arbetsprocess och resultat presenteras i en öppen utställning i konsthallen, som kureras av konstnären Olle Essvik.

Mer läsning

Annons