Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelstinafestivalen får politikerna på knä

/
  • Kvinnorna får inte det utrymme de förtjänar inom musiken, säger spelkvinnan Emilia Amper och nu håller politikerna med.
  • Gruppen Lyset i forsen spelar på Spelstinafestivalen i Torsåker 2015.
  • Lena Willemark. Uppträder på årets Spelstinafestival i Torsåker.

Annons

”I princip hela befolkningen har bilden att det främst är män som är och har varit stora musiker. Alla är hjärntvättade av de patriarkala strukturerna, både tjejer och killar.”

Folkmusikern Emilia Amper sa detta. I en intervju som gjordes i samband med Spelstinafestivalen i Torsåker 2014.

Spelstinafestivalen är en folkmusikfest som vill göra skillnad. Nu på lördag 15 augusti är det dags för årets festival. Där 95 procent av de som spelar är kvinnor.

Jämställdhet är viktigt för Spelstinafestivalen, deklarerar arrangörerna – som är bland annat Gävleborgs och grannlänens spelmansförbund.

Därför arrangeras också en stor paneldebatt med politiker på olika nivåer, från Gävleborg, Uppsala län, Västmanland och Dalarna. ”Vad kan kommunen, landsting/regionen och staten göra för att öka jämställdheten på folkmusik- och musikområdet?” är frågan som ska diskuteras.

Ett antal tunga politiker har även blivit tillfrågade i förväg om sina åsikter. Håller de med Emilia Amper?

Ja, i stort sett om allt.

Att det är en sjuk mansdominans på festivalscenerna. Att bristen på jämställdhet leder till en kulturförlust. Att festivaler måste börja tänka på genus. Och är det inte typiskt att ingen vet vem som är källan till melodin i Sveriges nationalsång – eftersom det sannolikt var en kvinna!

Alt Norberg, ordförande i Kultur & Kompetensnämnden i Region Gävleborg, invänder inte ens mot det provocerande ordet hjärntvättad: ”De strukturer som är etablerade i dagens samhälle måste förändras för att jämställdhet ska kunna uppnås”.

”Musikområdet ligger sämst till när det gäller jämställdheten”, erkänner han. ”Vi måste lägga krutet på förändringar i den kommunala musikskolan”.

Det socialdemokratiska landstingsrådet i Uppsala, Börje Wennberg, förordar införande av kvotering. ”Det kan till exempel handla om riktat stöd som stärker kvinnornas position”, förtydligar han.

Samstämmigheten hindrar dock inte att debatten kan komma att storma. Allianspartier i Uppsala avvisar exempelvis tvärt Börja Wennbergs kvoteringsförslag.

Politikerintervjuerna har gjorts av Göte Andersson i Arrangörsföreningen Folkmusikfest, som information till ett nätverk av folkmusikintresserade.

Alf Norberg i Region Gävleborg svarar också att landstinget länge haft en jämställdhetspolicy; ”samtidigt är det uppenbart att vi är långt från jämställdhet inom musikområdet”.

Ambitionen måste höjas, menar han men skjuter ansvaret högre upp:

”Jag anser att Skolverket (eller staten) borde ta tag i detta. Det är en stor fråga. Om man nu upptäcker en brist inom kulturpolitiken med otillräckliga kunskaper om historien så får man väl försöka hitta broar mellan kulturpolitiken och skolpolitiken”.

Men Spelstinafestivalen i Torsåker är en konkret banbrytare, här och nu. Med idéverkstad, debatt, ett stort artistuppbåd. 95 procent kvinnor.

Kända namn. Bara inte så kända som de borde vara.

Spelkvinnorna på scen i år är bland andra Lena Willemark, Ellika Frisell, Cajsa Ekstav, Ditte Andersson, Anna Wikenius, Emilia Amper, gruppen Beata Bermuda, gruppen Lyset i forsen, Sonia Sahlström, Kristin Sahlström och Spelstinagruppen. Lördag 15 augusti. På Stora logen i Torsåkers gammelgård.

Mer läsning

Annons