Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stackars Hofors! Ny rysare från bruksorten

/

Hofors är rena skräcken. Ondskans plats på jorden. När orten i år för första gången på allvar hamnar på den litterära kartan handlar det om att skrämma skiten ur folk.

Annons

Nyss kom Madeleine Bäcks roman ”Vattnet drar”. Som om det inte räckte dyker nu upp ytterligare en Hofors-rysare.

Den har till och med liknande, oroande titel – ”Kalldrag”, av före detta Hoforsbon Markus Sköld.

I båda böckerna hämtar fasan näring i de gamla gruvmiljöerna.

Vad är det som är så hemskt med Hofors?

– Säg det! Men en mindre bruksort gör sig bra till den här typen av berättelser. Människor som flyttar in utifrån förstår inte de sociala reglerna och protokollen. Det bidrar till känslan av utsatthet, tror Markus Sköld.

I ”Kalldrag” skriver han om en ung Stockholmsfamilj som drabbas av gengångare och onda väsen när de bosätter sig i en direktörsvilla i Gränshammar, dominerat av företaget Gränshammar Steel.

Det påhittade ortsnamnet är bara en lätt maskering av författarens uppväxtort.

– Hoforsbor kommer att känna igen sig. Men det är ett Hofors som jag minns det från min barndom. Biblioteket ligger till exempel inte på samma ställe som nu och geografin stämmer inte riktigt.

Tidigare i år kom Madeleine Bäcks skräckroman ”Vattnet drar” med minst lika lättigenkännliga miljöer från Gästrikland: i Hofors föreställer hon sig blodiga orgier.

Har du läst den?

– Javisst, den är bra. Det lustiga är att jag känner Madde. Vi umgicks i samma kretsar i Hofors när vi var 17,18 år. Sen har vi inte haft kontakt på 20 år förrän nu. Jag hade ingen aning om att hon också skulle skriva om Hofors.

Men värsta tänkbara hålan? Riktigt så enkelt är det kanske inte.

Svensk skräck har fått ett uppsving samtidigt som spänningsromaner med lokala miljöer har blivit vanligare (de säljer åtminstone garanterat på orten).

I dagens fiktion finns också en tydlig trend där staden allt mer särskiljs från landet. Centrum och periferi genomgår en ny identifiering i förhållande till varandra.

Ur stadens majoritetsperspektiv utmålas glesbygden som okänd och skrämmande mark. Framförallt Bergslagslandskapet har kommit till användning för denna distansering – i flera mörka tv-thrillers och även i fantasyromanerna om småstaden Engelsfors.

Bruksorten Hofors hör till samma trakter med sina gruvhål och urgamla järnhanteringstraditioner. Platsen bär de bevarade resterna av ett tidigare industrisamhälle. Hofors passar perfekt in i mönstret. Som bild för det vi lämnat bakom oss. Det som inte längre gäller är på väg att också mentalt förminskas.

Markus Sköld tycker helt enkelt att Hofors är en bra plats att förlägga en skräckhistoria till:

– Man ser närvaron. Saker som övergetts. Inte som i Stockholm där historia snabbt suddas ut av det nya.

Jag tycker nästan att det blir lite synd om Hofors…

– Ja, om man utmålar det som en plats att hålla sig undan för. Men den som läser min bok får kanske en annan uppfattning. Gästrikland har ju inte figurerat så mycket i populärkulturen. Det är hög tid att det får lite belysning.

Så det är ingen svartmålning av landskapet?

– Det kan också ses som en sorts kärleksförklaring. En tillåtelse att vara annorlunda, allt måste inte vara Hornstull.

Du bor själv i Stockholm numera, kan du tänka dig att flytta tillbaka?

– Man ska aldrig säga aldrig. Ett tag bodde vi i Gävle för att komma närmare våra föräldrar. Men just nu har vi inga planer på att återvända.

Vad är det positiva med Hofors?

– Lugnet kanske. Ett lägre tempo. Trygghet. För mig är ju Hofors hemma, jag har den tryggheten.

Markus Sköld jobbar nära litteraturen – som systemutvecklare på Kungliga Biblioteket. Han har medverkat med skräck- och science fiction-noveller i olika antologier och även gett ut skräckromanen ”Där ute i mörkret” där handlingen utspelar sig i norrländsk vildmark utan närmare definition.

Nya Hofors-rysaren ”Kalldrag” utkommer 21 augusti på Hoi förlag.

*

LÄS OCKSÅ: Intervju med Madeleine Bäck.

Hemska Gästrik-landsbygd.

Mer läsning

Annons