Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsvandra från trä till eternit

/

Annons

Man kan sucka över betong – av välbehag. Titta, ett betongtak som sticker ut som en fräck kepaskärm! Det ger känslan av lätta flygplansvingar, konstaterar nya Gävleboken ”Husmodet”.

Från trä till eternit. Somliga byggnadsmaterial består, andra förgår. ”Husmodet” tar oss med på en stadsvandring genom Gävle, med fokus på vad husen genom tiderna byggts av eller dekorerats med.

Här finns Brynässkolans mjuka jugendformer i tegel och Konserthusets badvattenblå klinkerfasad. Snirkliga smidesgaller på Gamla Grand och Silvanums träspånspanel. Rosa eternitplattor med charm. Dalapalatsets drakfjäll av plåt!

Läsaren blir också påmind om vardagsglömda detaljer – som Hypotekshusets stenansikten. Och varför är det egentligen så mycket småstenar på varuhusen från 1970-talet?

Länsmuseet ger ut boken som skrivits av Gefle Dagblad-journalisten Helen Granditsky, i samarbete med byggnadsantikvarie Erika Åberg.

Det är en riktigt snygg, informativ och inspirerande skrift. Den är fint bildsatt och formgiven, en liten svart arkitekturkaramell till Gävleguide. Om man inte förut noterat skönheten i en orientaliskt utsmyckad vägg som en gång tillhörde en bensinstation på Nygatan, så gör man det definitivt nu, i den här presentationen.

Onsdag 6 maj, hålls boksläpp för ”Husmodet” på Länsmuseet. I samband med detta arrangeras också en stadsvandring med utgångspunkt från boken, med medverkan av de båda författarna. Samling klockan 18 och därefter marsch genom materialen.

Mer läsning

Annons