Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark hemkänsla

/

Annons

Huset som Narek Aghajanyan målar går direkt in i hjärtat. Huset är hemma. Kanske som en specifik plats – konstnären har flytt till Sverige, lämnat sitt hemland Armenien – men främst som en föreställning om var ens hjärta bor. Eller vad som bor i ens hjärta.

Han målar detta ”Home” i olika versioner. Ett hus bultar känslostarkt rött, ett annat är på väg att försvinna i glömskans dimma. Ett tredje påminner om höst och förruttnelse. Ett fjärde har titeln ”The subconscious” och skevar; minnet kan vara opålitligt, bilden i ens hjärta bara en fantasi.

Narek Aghajanyan ställer ut denna alldeles nygjorda kollektion, tio målningar på det universella temat hem, i konsthantverksbutiken Kollakollas ateljéhörna 7 kvadrat i Gävle.

Utrymmet är begränsat, han har målat i mindre format än jag sett tidigare. Men koncentrationen visar sig passa hans enormt sensuella färgbehandling. Man vill nästan äta de svällande, krämiga ytorna. Få hemkänslan överförd i sitt blodomlopp.

Aghajanyan har på några år blivit en etablerad konstnär i Gästrikland och Uppland, med bas i Mehedeby. Från och med i sommar väljer han att flytta med familjen till Stockholm och ett nytt hem.

Utställningen i 7 kvadrat pågår till 18 juni.

Mer läsning

Annons