Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka bilder på apartheid

/
  • Skolpojke jobbar hårt trots att han får sitta på golvet. Ernest Cole fångade de svarta barnens intensiva kunskapstörst.Foto: Ernest Cole Family Trust
  • Bara de svarta får sina pass kontrollerade av polisen. Foto: Ernest Cole Family Trust
  • Tjänaren får älska det oskyldiga barnet. Ändå är chansen stor att flickan växer upp och får samma syn på de svarta som sina föräldrar.Foto: Ernest Cole Family Trust

Som ingen annan skildrade Ernest Cole 1960-talets apartheidstyre i Sydafrika. Nu visas hans verk stort på Hasselblad center i Göteborg.

Annons

Ernest Coles strängt förbjudna mission var att visa världen hur det var att leva som svart under apartheid. För att överhuvudtaget kunna fotografera såg han till att få ett identitetskort som färgad i stället för svart, vilket underlättade hans förflyttningar i det sydafrikanska samhället, berättar Gunilla Knape, utställningskommissarie på Hasselblad center i Göteborg.

De förbjudna bilderna tog han med sig till New York där de 1969 publicerades i boken "House of bondage", som förbjöds i Sydafrika.

De enda bilderna

De 120 bilder som nu visas i Göteborg (från 21 januari) ställdes i fjol ut i Sydafrika, där Ernest Coles verk fram tills nu knappt visats alls. Bilderna - och boken - verkar dessutom vara det enda som finns kvar av Coles livsverk. Han lämnade dem hos kollegorna på Tio fotografer i Stockholm, där han bodde mellan 1969 och 1975.

När han sedan flyttade tillbaka till New York förde han en kämpig tillvaro, ibland bodde han på gatan, berättar Gunilla Knape. Ett härbärge där han tillfälligt deponerat sina negativ gjorde sig av med dem innan han kom tillbaka.

När Ernest Cole dog i New York 1990 var det utan att lämna några kända negativ efter sig.

- Jag tycker att han är en av Sydafrikas absolut främsta fotografer, han har en formmässighet som de andra inte har, och han fångar de här ögonblicken med en väldig värme säger Gunilla Knape som hoppas att utställning ska gå vidare även till New York.

Ekonomisk apartheid

I Sydafrika har den väckt starka reaktioner.

- När jag var där nere kom folk fram och berättade att så var det då och så här är det nu. Det var rörande, man förstod att det inte har hänt så mycket, även om det nu är det mer en ekonomisk apartheid än en politisk.

Erika Josefsson/TT Spektra

erika.josefsson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons