Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt om ätstörningar i sommarens videoverk

/
  • Maten som skvalpar inuti en patient med ätstörningar. Ur Ida Lindgrens videokonstverk

Sommarkonsten på Region Gävleborgs videovisningsstationer är vansinnigt stark. Vi har förhandstittat på ”Kroppen är en ensam plats” som kan ses från och med fredag. Denna tio minuter långa berättelse berör djupt.

Annons

Ät upp maten, du är ju mager som en sticka! Vill en säga. Inte hjälper det.

Ätstörningar är ett mysterium för den som inte drabbats själv.

Men kanske mindre mysterium efter Ida Lindgrens film ”Kroppen är en ensam plats”.

Den är ingen sjukvårdsinformation, verkligen inte. Den är ett konstverk, en upplevelse. Som just därför når fram till betraktaren.

Ida Lindgren säger att hon försökt gestalta sjukdomens inre värld. En kvinna kämpar mot ett annat jag, en röst i huvudet som lär ut saker om smärta, om ensamhet, om kontroll, om att kräkas. Om att ”vara flicka för alltid”. Självsvälten, destruktiviteten, är hennes trygghet.

Vi ser aldrig denna kvinnliga patient men vi hör henne tala. Vi hör läkarens rationella ordinationer och utlåtanden. ”Status: blek”. Vi hör ett dagligt matschema uppläst av en dataröst med absurda betoningar.

Vi ser henne inte eftersom vi befinner oss inne i hennes kropp. Vi känner hennes ångest.

Det är verkligen ett effektivt grepp. Smärtsamt men också en smula hoppfullt. En förändringsprocess sker både hos patienten och hos åskådaren.

Videokonstverket ”Kroppen är en ensam plats” prisades på årets Videogudfestival i Uppsala. Nu ska Ida Lindgrens film visas på Region Gävleborgs, Dalarnas och Upplands visningsstationer för videokonst i sommar.

Gävle sjukhus är en av dessa platser. Där sitter visningsskärmen i anslutning till matsalen. Filmen rullar kontinuerligt. Många, många kommer att ha chans att se ”Kroppen är en ensam plats”. Vilket är så himla bra.

Till viss del är verket självbiografiskt och griper tag i Lindgrens egna erfarenheter, uppger Erik Anderman, konstkonsulent på Region Gävleborg.

Ida Lindgren kommer från Uppsala. Det här är hennes fjärde film som premiärvisades på Göteborg Filmfestival, vann Tempo Short Award och fick två hedersomnämnanden vid årets Berlin Filmfestival.

Totalt drabbande ”Kroppen är en ensam plats” står ensam på videokonststationernas sommarprogram. Det pågår till 31 augusti.

Mer läsning

Annons