Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholm i mitt hjärta - inte

/
  • Svar på tal. När Stockholm bannlyser lagliga graffiti­väggar sätter Gävle upp en ny.

Annons

Stockholmspolitikerna måste vara tokiga.

Stockholm praktiserar nolltolerans mot gatukonst.

Stockholm bannlyser lagliga (!) graffitiväggar.

Detta absurda fenomen hade inte riktigt gått upp för mig.

Inte förrän i helgen. När jag insåg att till och med ett streetart- och graffitikonvent, arrangerat av statligt stödda institutionen Riksteatern, anses misshagligt.

Va! Man får inte ens prata om graffiti! Det kan smitta!

Graffitikonventet ”Art of the streets” pågick fredag till söndag i Stockholm och fick omedelbart kritik.

Riksteatern satte upp en tillfällig laglig vägg i samband med evenemanget. Stockholms moderata makthavare krävde att den skulle väck.

Riksteatern stödjer brottslig verksamhet, hojtade en chef på Stockholms stads Trafikkontor.

Och Stockholms stad vägrade förstås som vanligt att ställa upp i en debatt om graffitikonsten.

Moderata kulturministern Lena Adelsohn-Liljeroth uttryckte sig något mer diplomatiskt men anser likafullt att lagliga väggar är av ondo. De är bara en utopi. De fungerar inte, de sprider klotter, säger hon.

Suck.

Men se! Som ett direkt svar (det måste det ju vara!) på stockholmsdumheterna kommer Länsmuseet med beskedet att en laglig graffitivägg ska sättas upp i Gävle just precis nu.

På Länsmuseets gräsmatta, från och med onsdag och en månad framöver.

Hela sommaren 2008 fanns för övrigt en uppskattad fri vägg på samma ställe. Då i samband med graffitiutställningen Kings & Masters inne på museet. I höst sker samma sak i samband med en pågående utställning av den graffitiinspirerade konstnären Rolfcarlwerner.

”Trots risken att fastna i klottervärldens klor och bli kriminell vågade jag mig förbi Art of the streets”, skriver signaturen Benke ironiskt på gatukonst.se.

Han konstaterar också att de enda som gjorde något brottsligt i samband med graffitikonventet var Stockholms stad: ”de tog ned Stickkontakts verk (av garn) på statyn på Mosebacke torg. Trots att den var uppförd lagligt, med tillstånd.”

Vad ska man säga? Välkommen ombord? Inte för att Gävle är något gatukonstparadis. Men vi har åtminstone hälsosammare klimat än Stockholm.

Mer läsning

Annons