Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmskritiker hyllar Folkteatern

/
  • Oldoz Javidi och Björn Johansson i ”Vad ska du ha mig till?”, en Folkteatern-föreställning som får fina recensioner efter urpremiären i Stockholm 23 februari.

Annons

Beröm från Stockholmskritikerna direkt. Folkteatern Gävleborg ser det som ett fint kvitto på framgång.

Förra veckan hade man urpremiär på skolföreställningen ”Vad ska du ha mig till?”, som gjorts i samarbete med Unga Klara. Den spelades för elever och lärare på Kärrtorps gymnasium i Stockholm.

”Fungerar alldeles strålande”, tycker Dagens Nyheters recensent Johan Hilton.

Hilton uttrycker också stor respekt för Folkteaterns Björn Johansson – ”i största allmänhet en underbar skådespelare”!

”Vad ska du ha mig till?” är den första pjäs som dramatikern Erik Uddenberg skrivit för Folkteatern i sin nya roll som del av teaterns nya konstnärliga ledningsteam. Hans text skildrar en maktkamp mellan en lärare och en elev.

Både Dagens Nyheters och Aftonbladets kritiker refererar till David Mamets moderna klassiker ”Oleanna” med liknande tema.

”Koncentrationen blir snabbt lika tät som dialogen”, skriver Amelie Björk i Aftonbladet.

”Vad ska du ha mig till?” är en produktion gjord för att följas av samtal med lärare och elever under ledning av dramapedagogen Elin Callmer.

”Diskussionen efter dramat översätter det låsta läget till situationen i publikklassen, precis som det ska vara”, fortsätter Amelie Björk.

”Erik Uddenbergs halvtimmeslånga kammarspel mellan en elev och en lärare är bruksteater i ordets bokstavliga bemärkelse”, konstaterar Johan Hilton i DN.

Efter premiären i Stockholmsförorten Kärrtorp spelas teatern på turné, först i Stockholmsskolor och från 5 april i Gävleborgskolor.

Mer läsning

Annons