Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styckad höstglöd och hejaramsor

/
  • ”Faces”. Film av Liselotte Wajstedt. Visas just nu på videokonststationerna i Gävle, Sandviken och Tierp.

Annons

Hejarklackledaren vrålar i sin megafon. Tusentals fotbollsfans ropar, buar och sjunger efter hans pipa.

Det är som att se en dirigent framför en symfoniorkester. Eller en uniformerad armé, fjärran från Sky Blues lilla skara.

Det handlar om det schweiziska laget FC Basels trogna supportrar. Deras uppträdande på läktaren iakttas i ”Wir Sind Dir Treu” (Vi är de trogna) från 2005, av Michael Koch. En fotbollsfilm – helt utan bilder från den pågående matchen.

Konst Gävleborg ska visa ”Wir Sind Dir Treu” på sina videovisningsstationer i höst. Den är ett av fem filmkonstverk på säsongens program.

Starten har redan gått. Sedan en vecka rullar Liselotte Wajstedts ”Faces” som begrundar Samifolkets landskap genom människors ansikten placerade mot en avlägsen bakgrund av ståtliga fjäll.

Temat för detta konstvideosvep är identitet. Ett ord som allt oftare används och förtjänar att undersökas, är tanken. Man talar om etnisk identitet eller platsens identitet likaväl som personlig identitet – som till exempel sportsupporterns.

I ”Hopp” får betraktaren anledning att fundera också över fotografens identitet. Filmen består av stillbilder på en snowboardåkare, som ur ett fotoalbum.

Marius Dybwad Brandrud presenterar sitt verk så här:

”I sju år höll vi på. Jag och mamma. För att ta den perfekta bilden av mig. Tillsammans.”

Vi ser pojken, brädan, snön och himlen. Medan ”mammans” röst berättar hur hon knäppte, väntade och frös. Det är bilden av henne som man söker skapa framför sig, trots att den inte existerar. Och det är en märklig upplevelse.

”Underströmmar” av Carolina Jonsson tycks handla om platsens identitet. Hennes stilla bildsvit är en grafisk komposition med spegelbilder. Ett landskap där fabrik och fåglar hör lika mycket hemma.

Den isländska konstnären Dodda Maggy har gjort ”Hitra” som också är namnet på en ö utanför norska kusten. Bildmaterialet därifrån har styckats och mixats till ett drömskt collageporträtt i höstglödande fantasyfärger.

De fem filmerna visas framöver under var sin period på skärmar hos Länskultur Gävleborg (Silvanum), på Gävle sjukhus och Sandvikens Folkbibliotek. Samt – nytt för säsongen – i Tierps Hälsocentrals entré! Videovisningsstationerna kan betraktas som ett sorts konstgalleri med särskild kraft att fånga den tillfälligt förbipasserande.

Mer läsning

Annons