Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svart höst i Frankrike

Annons

”La rentrée littéraire”, eller den litterära återkomsten, kallas höstens stora bokflod i Frankrike, i år något mindre och med ovanligt dystra romaner, enligt den franska litteraturtidningen Livres Hebdo. Med svenska ögon ter den sig ändå enorm. Från mitten av augusti till slutet av oktober publiceras 676 nya romaner på franska, vilket jämförs med 727 året före.

Av dessa är 466 skrivna av franskspråkiga författare, vilket är drygt fem procent färre än för ett år sedan. Många av de nya franska romanerna är dessutom ”ganska mörka, rätt deprimerande”, enligt Vincy Thomas på Livres Hebdo. En kvinna på förlaget Gallimard tolkar det som att fransmännen inte är särskilt lyckliga, vilket speglas i litteraturen.

Om självmord, abort, mobbning och aids handlar några av höstens franska romaner. Utgivningen rymmer också en ny självbiografisk skildring av Cathrine Millet, vars ”Cathrine M:s sexuella liv” väckte stor uppmärksamhet även i Sverige för några år sedan. Den nya heter ”Jour de souffrance”, ungefär ”Lidandets dag”.

Förväntningarna är höga på Amélie Nothombs ”Le fait du prince”. Enligt The Guardian har den en förstaupplaga på 200 000 exemplar.

(TT Spektra)

Annons