Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska Akademien får en känga

/

Om Peter Englund inte vet hur han ska göra när han ska formulera prismotiveringen för årets Nobelpristagare, kan han alltid få hjälp och stöd i senaste numret av Språktidningen.

Annons

 Där har Lars Melin skapat en matris för prismotivering, till ständige sekreterarens tjänst.

10 000 meningar ska det gå att bilda med hjälp av de 36 orden staplade i fyra kolumner. Med hjälp av ord som ”epikern”, ”blottade”, ”absurditeten”, ”avgrunden”, ”sinnrikt” och ”visionärt” kan den säkert vara riktigt användbar.

Rolig drift med akademiens ordstaplande, svårbegripliga motiveringar; alltid en enda mening, alltid en rätt omständlig sådan.

Fredrik Lindström resonerar kring det ljud som kommer ur våra munnar när vi lägger pekfingret mot läpparna och manar till tystnad: schh…

Universellt som det är, är det för att det inte är ett ord utan en signal, menar Lindström.

Nyamko Sabuni intervjuas om minoritetsspråkens ställning, och Per Westergård undersöker teckenspråkets dito.

Johan Joelsson har sammanfört Christin Stigborg, rektorn som införde förbud mot svordomar och könsord på sin högskola, med författaren Bengt Dagrin som samlar på dylika ord. De är inte överens om vad de här orden har för funktion i människors liv. Kränkande säger den ena, förlösande säger den andra. En elev på skolan sammanfattar sin bild av situationen:

”Dagens ungdom är nog lite mer komplicerad än den äldre generationen. Vi kan kalla varandra för kukhuvud utan att någon tar illa upp.”

Som vanligt är läsning av Språktidningen rena rama upplysningstimmen. Det gäller tyvärr även sådant man inte ville veta. Som att man har något slags åkomma. ”Biofobi” är ett nytt ord, och enligt vetenskapsteoretikern Birgitta Forsman är det något man lider av om man är väldigt skeptisk till (förnekar) biologiska förklaringar. Jag som trodde att det var ett ställningstagande (ideologiskt, filosofiskt, existentiellt) jag gjort. Men nu vet jag att det är lider jag gör.

Mer läsning

Annons