Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges Radio undersöker politisk musik

/
  • Gävlebon Mikael Strömberg leder nytt musikmagasin i Sveriges Radios P2.   Foto: Britt Mattsson

Protessång, censur och musikmoraliska poliser – vad är det som gör musik så politiskt laddad?

Annons

Den frågan vill en ny programserie i Sveriges Radios P2 försöka besvara. ”Musikmagasinet musik och politik” ska sändas i fem avsnitt under sommaren.

– All musik är inte underhållning. En del musik manar till eftertanke, kanske till och med till motstånd. Musik får politisk innebörd för att den ingår i ett bestämt sammanhang, säger programledaren Mikael Strömberg som är musiker, ljudkonstnär och kulturjournalist i Gävle.

– Tanken med programmen är att skruva frågorna ett varv till. Vilken musik är med nödvändighet politisk? Vad har ideologi att vinna på en ökad förståelse och användning av musik? Och förutom texterna, finns det något i tonerna, anslaget, ritualerna med mera som triggar igång politiskt färgade idéer?

I varje avsnitt medverkar förespråkare för politiskt laddad musik och gästkrönikörer, bland andra Nike Maria Markelius, Anna Charlotta Gunnarsson, Stefan Sundström, Martin Aagård, Peter Bryngelsson, Ida Lundén och Lise-Lotte Norelius.

Första programmet sänds i radions P2 lördag 6 juni. Då handlar det om antiken och musikens big bang och om när musik blev en fråga om moral. Medverkar gör Erika Lindgren Lilienstolpe och gästkrönikören Erling Bjurström.

Mer läsning

Annons