Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SVT tar deckaren till rännstenen

/
  • SVT tar deckaren till rännstenen”Anno 1790”. Johan Gustav Dåådh (Peter Eggers), Simon Freund (Joel Spira), Magdalena Wahlstedt (Linda Zilliacus) och Carl Fredrik Wahlstedt (Johan H:son Kjellgren).Foto: Peter Cederling

Annons

DNA och avancerade brottsplatsundersökningar har förstört tv-deckaren. När ”CSI” kom och ersatte machosnutar med nördiga vetenskapsmän gav det genren en energiboost. Numera är det för många vita rockar och för lite mysterier – allt kan lösas genom mikroskopet.

När SVT i höstens dramastorsatsning ”Anno 1790” tar deckaren tillbaka till Gustav III skimrande dagar är det befriande fritt från DNA-bevis.

Visserligen är detektiven vetenskapsmannen och fältskären Johan Gustav Dåådh, men kriminaltekniken har mycket i övrigt att önska. Och skimrande var Gustavs dagar endast för honom själv och hovet.

Första avsnittet visar ett skitigt Stockholm under kungamaktens tyranni.

En hög polisman mördas och spåren leder till kretsar fientliga mot kungamakten. Dåådh ställs inför ett dilemma eftersom hans lojalitet också ligger hos de oppositionella.

Den gryende upplysningstidens Stockholm är en perfekt miljö för ett kriminaldrama och fritänkaren Dåådh är en intressant Sherlock Holmes, komplett med en assistent som Watson. ”Anno 1790” tar brottet dit det här hemma: den skitiga rännstenen.

Vem litar förresten på DNA-bevis en vecka när Dagens Nyheters ”scoop” om att Ingmar Bergman var en bortbyting bara visade sig vara sjabbel från en labbtekniker?

Mer läsning

Annons