Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Symfonikerna startar diaboliskt

Har Nemanja Radulovic sålt sin själ till djävulen i utbyte mot att bli en vansinnigt bra violinist? Åtminstone vill Gävle Symfoniorkester påminna om den gamla myten som omger manliga fiolspelare, när man presenterar höstsäsongens första solist.

Annons

Serbiska violinisten Nemanja Radulovic är Gävlesymfonikernas gästartist med rockstjärnestatus.

Nemanja Radulovic kallas en ”dagens Paganini” i programmet. Det anspelar på den italienska tonsättaren och violinisten Niccolo Paganini (1782–1849) vars briljanta spelteknik sågs som rent övermänsklig.

”Paganini är kanske den mest mytomspunna violinisten genom tiderna. Hans häpnadsväckande skicklighet ledde till påståenden om att han sålt sin själ till Djävulen”, säger Wikipedia.

Men vad gäller 32-åriga Nemanja Radulovic stannar associationerna till sataniskt inte där. Han lanseras i skinnjacka och svängande sitt långa hår som en hårdrockare på artistbilderna.

Egentligen hade det väl stuckit ut mer om han poserat i de kvinnliga solisternas obligatoriska urringade aftonklänning.

Nåväl. Den klassiska musiken har alltid levt mycket på sina stjärnor och i dag ska de gärna likna rockstjärnor. Serbiska Nemanja Radulovic släpper musikvideos som vilken underhållningsartist som helst. Och har fenomenal scenutstrålning intygar Gävlesymfonikerna också:

”För många unga som gillar klassisk musik är han med sin djärva image en välkommen och uppdaterad förebild”.

Man kan nog säga att Gävle Symfoniorkester går in för att golva sin publik direkt vid säsongsöppningen med Nemanja Radulovic och hans omvittnat bländande spel.

Fredag 15 september ges höstens första symfonikerkonsert i Gävle Konserthus. Radulovic ska spela Chatjaturjans Violinkonsert, under ledning av chefdirigent Jaime Martín.

På repertoaren står också Sjostakovitjs Symfoni nr 10 samt ett stycke av en kvinnlig musikpionjär som inte på något sätt omges med samma strålglans som Paganini och Radulovic.

Hon hette Ethel Smythe, föddes i England 1858, och var till yrket kompositör men också stridbar suffragett.

Ethel Smythe blev så småningom belönad med adelstitel och efterlämnade ett stort antal verk. Av vilka Gävlepubliken nu ska få höra preludiet ur hennes opera ”The Wreckers” som vid sitt uruppförande 1906 mottogs med jubel.

Men ett verk som inte spelats särskilt ofta sedan dess. Det ligger kanske något djävulskt i den saken också. Typ en förbannelse över kvinnliga tonsättare.

Tonsättaren Ethel Smythe, porträtterad av konstnären John Singer Sargent.

Fotnot. Konserten "Dagens Paganini" med Gävle Symfoniorkester ges först i Hudiksvall torsdag 14 september och sedan i Gävle kvällen efter.

Mer läsning

Annons