Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tallbo-sommar med varning för bygg-experiment

/
  • Gästriklands konstcentrum om sommaren. Nu är sommarens utställningsprogram klart.

Annons

Nu får vi oroa oss lite. Vad ska konstnären Madeleine Hansen hitta på i Tallbos gamla vackra träbyggnad? Det blir väl ingen åverkan!?

Hansen är årets Tallbostipendiat och en av sommarens utställare under Tallbosäsongen som drar igång 21 maj.

Hon sågs nyligen experimentera med besynnerliga konstruktioner av gips, trälim, virke och takplattor i Gävlegalleriet Kulturkiosken. Utrivna husdetaljer förekom.

Men nåja, någon fara på Tallbotaket blir det förstås inte – men åtminstone en krock. Med det välbevarade konstnärshemmets prydliga inredning och ramade landskapsmotiv.

Måleri verkar annars vara sommarens melodi. Bland övriga utställare finns lokalt kända namn som Narek Aghajanyan, Örjan Sandenor, Bodil Lennartsson och Helena Linder.

Även Åsa Schick, Stockholm, och Rolf Lindkvist från Gotland visar måleri. Ingen keramik i år, det känns ovant. Men fotografi, av exempelvis Gävlebon Jean Thorén.

Och en del textilier. Plockade ur Länsmuseet Gävleborgs textilsamling. Utställningen ”Broderier och mattor från 1950- 60-talen” inleder Tallbo-sommaren i den stora huvudbyggnaden.

Tallbo är dock inte enbart utställningar, påminner Gunnar Grünbaum i Föreningen Tallbos Vänner och Stiftelsen Ecke Hedbergs konstnärshem som troget driver utflyktsmålet vidare. Även konserter och föredrag ordnas. Gitarristen Mattias Windemo, sångerskan Lena Janson och gruppen Triorum är några av sommarens många artister.

Tallbo är som alla borde veta ett ateljémuseum i Kungsfors mellan Järbo och Jädraås. Här verkade konstnären Ecke Hedberg (1868-1959). Den sjukt natursköna miljön är bevarad och erbjuder fem olika utställningslokaler i loft, uthus och stugor.

En Tallbostipendiat utses årligen till minne av Hedberg men även till minne av Tallbos eldsjälar Gurli och Sigge Lindwall. Stipendiat ska gå till en yngre konstnär, Gävle Konstskola har uppdraget att välja och den här gången alltså Madeleine Hansen som får visa konst i ”blandteknik” i huvudbyggnaden. Vernissage 18 juni. Spännande.

En sak till förresten. Tallbo borde vara öppet varenda sommardag och inte bara på helgerna. Det är en dröm som sponsorerna vänligen ombeds förverkliga.

*

LÄS MER: Madeleine Hansens "bostadsbygge" i Kulturkiosken.

Narek Aghajanyans våldsamma måleri.

Mer läsning

Annons