Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tappar skulpturstaden Gävle täten?

/
  • Ett stort steg för Borås. Jim Dines gigantiska Pinocchio-skulptur har satt Borås på kartan som Sveriges skulpturstad nummer ett. Vart tog Gävle vägen, undrar konstvänner i Gävle i ett debattinlägg.

Annons

Håller Gävle på att tappa sin ställning som skulpturstad?
Vi, konstens vänföreningar och vänner i Gävle ställer frågan.
Tack vare GDJ-fonden har Gävle en unik skatt av skulpturer, kompletterad av inköp från kommunen under många år. Konstcentrum kom för ett par år sedan ut med en utmärkt förteckning över denna kulturskatt som gett Gävle ett gott rykte som en konststad, både nationellt och internationellt. Det är något vi har all anledning att vara stolta över.

Men hur uppmärksammas vår skulpturskatt i dag? Håller vi på att tappa ställningen?
Vad kan vi göra för att återta ställningen som Sveriges främsta skulpturstad?
I Borås anordnas varje sommar en Internationell Skulpturfestival, allt sedan den stora skulpturen av Pinocchio av Jim Dine kom på plats 2008. Den inleddes i veckan och fick stor uppmärksamhet i pressen där Borås beskrevs som Sveriges främsta skulpturstad.
Att Gävle har ett gott anseende som konststad bevisas bland annat av att professorerna på Konstfack sökte samarbete med Konstcentrum eftersom de såg en stad med en lång tradition av konstnärlig gestaltning av offentliga miljöer där studenterna hade särskilt goda förutsättningar att utveckla nya projekt.
Andra kommuner satsar i dag stora resurser på evenemang kring offentlig konst och det skulle Gävle också kunna göra.
Boulognerskogen skulle till exempel kunna bli en permanent skulpturpark genom att man flyttar dit ett antal skulpturer som är spridda i kommunen. Dessutom skulle hela Gävle kunna genomsyras om kulturupplevelser.
Utgå från Gavleån, en central nerv som sträcker sig från Boulognerskogen ända ut i havet.
Längs Gavleån och i Boulognerskogen skulle man kunna anordna en skulpturfestival året runt.
Här finns redan många skulpturer, allt från Milles-statyerna mitt emot Konserthuset till Arijana Kajfes höga och sylvassa ”Maelstrom” vid Gävle Strand.

Området längs ån erbjuder gränslösa möjligheter med temporära installationer på land och vatten, performance, föreställningar av Vasaskolans cirkuselever, musik från Idka, skulpturvandringar, teaterföreställningar.
På så sätt skulle Gävles skulpturer kunna locka besökare, inte bara från Sverige utan kanske även internationellt. Vi har en unik miljö att erbjuda och redan nu en betydande skulpturskatt.
Här finns Konstcentrum, Konserthuset, Joe Hill, Johnny Mattsson, Gamla Gefle, Länsmuseet, Trefaldighetskyrkan, Sjömanskyrkan, Gävle teater, Skottes, Fängelsemuseet, Järnvägsmuseet, Slottet, Gasklockorna, båtutflykter och Furuvik sommartid. Och kanske också nya Whiskyfabriken och Högskolan för den som vill ta sig en längre promenad.
Längs rundan finns ett flertal hotell, restauranger och fik, Winn, Scandic, CC-puben, Fiskresturangen på Alderholmen, restaurang Fullriggaren med skybar och snart också ett nytt pampigt hotell, Gamla Grand ut mot Gavleån för övernattningar.
För att inte tala om gratis fiske mitt i stan för den som vill ha ännu mer variation. Hur många städer kan erbjuda det? Här finns 19 olika fiskarter, abborre, gädda, gös, öring med mera. Samt en och annan gråsäl.
Och allt inom bekvämt gångavstånd från järnvägen och bussarna.

Nyligen avled Tryggve Ahlgren, en av grundarna till GDJ-fonden och dess satsning på skulpturer i Gävle. Kanske är det dags att anordna en festival till hans minne?

Jan Lövqvist
Kiki Larsson
ordförande i Gävleborgs läns Konstförening
Kerstin Monk
ordförande i Konscentrums vänner

Annons