Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Breven hem blir effektfull scenografi

/
  • JOE HILL. I pjäsen

För att vara uppvuxen i Gävle har jag endast elementära kunskaper om Joe Hill. Vilket både ökar och minskar behållningen av enmansföreställningen ”Sweet by and by” på Folkteatern.

Annons

Daniel Rudholm tar agitatorn och musikern Joe Hill, som dömdes och avrättades för mord 1915, som en av utgångspunkterna i pjäsen. Den andra är hans farfarsfar Georg Rudholm, som följde i Joe Hills fotspår till Amerika och delade det tuffa livet som arbetare.

Det som ökar behållningen är att stifta närmare bekantskap med Joe Hills sånger, vilka tar upp en stor del av föreställningen. Daniel Rudholms aggressiva spelsätt fungerar bättre i den musikaliska delen än i monologen. Genom brev hem till Sverige får vi följa förfaderns hårda slit ”i sitt anletes svett”, hur han sparar och gnetar, köper mark och bygger ett hus, som sedan brinner ner, och bitter får han återvända till hemlandet med askan av drömmen.

Det som minskar behållningen är att Georg Rudholm blir en tydlig person, men Joe Hill blir lös i konturerna, för mycket information saknas och förväntas fyllas i av betraktaren.

”Sweet by and by” är en samproduktion med amerikanska Pig Iron Theatre, och spelas därför bitvis på engelska. Utan den informationen kan de partierna kännas tillgjorda.

Pjäsens stora förtjänst är den effektfulla och maximalt utnyttnade scenografin, med en vägg av kuvert, där animationer och bilder projiceras. Daniel Rudholm använder breven och kuverten skickligt för att förmedla berättelsen. När han tänder eld på ett av breven, och lågan, när den slocknar, efterlämnar ett hjärta, vet de som till skillnad från mig har gjort sin Joe Hill-läxa att det är pappershjärtat som exekutionspatrullen fäste på hans bröst som måltavla.

Mer läsning

Annons