Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkteatern bjuder på take-away

Folkteatern på Peter Oskarsons tid reste till Indien och Kina och forskade i asiatiska teatertraditioner.

Annons

Dagens Folkteatern är mer ekonomiskt sinnad kanske. Man stannar hemma – och låter istället publiken besöka den asiatiska snabbmatsrestaurangen Gyllene Draken.

”Gyllene draken” är titeln på vårens enda Folkteatern-premiär. Det är en berättelse som utspelar sig i och kring ett matställe där kockar utan uppehållstillstånd sliter bland wokgrytorna.

”Något liknande hade vi aldrig läst. Vi skrattades och berördes djupt”, säger Folkteatern i ett pressmeddelande om valet av pjäs.

”Gyllene draken” är skriven av den samtida tyska dramatikern Roland Schimmelpfennig, het just nu förstås av att inte bara Folkteatern utan också flera andra svenska ensembler valt att spela honom. Borås Stadsteater har nyligen satt upp ”Gyllene draken”, Fria Teatern ska göra det, och även Teater Galeasen tar sig an ett Schimmelpfennig-stycke.

”Gyllene draken” i Gävleborg regisseras av Folkteaterns konstnärliga ledare Michael Cocke. Medverkar gör skådespelarna Görgen Antonsson, Björn Johansson, Krister Lindgren, Arabella Lyons, Kenneth Risberg och Alexandra Zetterberg.

Under våren kommer man också att ha nypremiär på förra säsongens ”Svenhammeds journaler” och ”Vargar i väggarna”. Tillsammans tre föreställningar som var och en på sitt sätt gestaltar vårs livsfrågor på scenen, menar Michael Cocke. Samtliga kommer att turnera runt i länet.

Vad händer mer hos Folkteatern i vår? Man jobbar för att nå ut till en ung publik, bland annat genom att skapa ett regionalt repertoarråd. En serie med lunchseminarier inleds, gästat av exempelvis skarpa skribenten Lena Andersson. Folkteatern ska också samarbete med Radioteatern och P4 Gävleborg kring en radioteatersatsning på Strindbergsåret.

Några hållpunkter:

”Gyllene draken”. Av Roland Schimmelpfennig, i regi av Michael Cocke. Premiär 3 mars i Gävle.

”Vargar i väggarna”. Fantasyinspirerad barnteaterföreställning, i regi av Michael Cocke. Nypremiär 15 mars.

”Svenhammeds journaler”. Rapport från högstadievärlden, i regi av Michael Cocke. Nypremiär 17 april.

Mer läsning

Annons