Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkteatern öppnar med ”Kyssen”

/
  • Dubbel Pareto. Aktuell både som här i ”Morbror Vanja” och i sin egen nyskrivna pjäs ”Kyssen”.

Folkteatern i Gävleborg har avslöjat sitt höstprogram och det ser minsann inte så illa ut. Fyra nya föreställningar och två favoriter i repris.

Annons

Helt nyskriven är dessutom skådespelaren Martin Paretos pjäs ”Kyssen”. Den sägs handla om att hitta det perfekta tillfället och den perfekta platsen för närhet mellan två människor. I rollerna Martin Pareto, Anna Andersson och Thomas Bärlin. ”Kyssen” beskrivs som humoristisk och musikalisk – just nu söker Folkteatern förresten två manliga sångare – en baryton och en bas – inför premiären 15 oktober i Gävle.

Bara en vecka senare dags för nästa premiär, ”Vargar i väggarna”. Det är Folkteaterns konstnärliga ledare Michael Cocke som regisserar en föreställning baserad på fantasyboken ”The wolves in the dark” av Neil Gaiman. Den handlar om hur en familj förhåller sig till rädsla och faror. I ensemblen ingår Görgen Antonsson, Björn Johansson, krister Lindgren, Arabella Lyons och Alexandra Zetterberg.

”Vargar i väggarna” spelas första gången 22 oktober i Sandviken och fortsätter liksom ”Kyssen” på turné i länets alla kommuner.

Under hösten ges också ”Skuld – den som står i skuld är icke fri” av Max Hebert, i regi av Reine Lööf, som turnerande högstadieteater i Gästrikland. Föreställningen bygger på improvisationer och samtal med skuldsatta människor, det har blivit berättelser som nu gestaltas av professionella skådespelare.

På ett liknande sätt har ”Ljusdals Romeo och Julia” växt fram. Kallas försiktigt för projekt och är tänkt att konstnärligt gestalta Ljusdal tillsammans med invånarna själva under ledning av regissören Reine Lööf. Premiär 2 oktober, på plats i Ljusdal i Hälsingland får vi väl förmoda.

Båda de sistnämnda föreställningarna inordnas under etiketten Communityteater som betyder att Folkteatern samarbetar nära med människor utanför institutionen.

Favoriterna i repris är förra säsongens ”Morbror Vanja” (nypremiär hos Folkteatern i Gävle 2 september) och ”Sin ensamma kropp” som ska ut på turné och spelas i bland annat Dalarna.

Och ett tips: håll utkik efter Folkteaterns öppna repetitioner – som vanligt alldeles gratis.

Mer läsning

Annons