Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här förs en viktigare debatt

/

Annons

Medan mittfårans medier driver politikens personfråga till sin spets i rapporteringen kring Mona Sahlins efterträdare, har den djupare krisen – vänsterns underläge i idédebatten – på allvar börjat behandlas i de intellektuella tidskrifterna.

I senaste numret av Arena är temat ”Framtiden börjar nu!”, ett positivt utrop som inte kan anas i toppsossarnas bekymmersrynkor. Inte fullt så positiva är texterna som följer utropstecknet, men de är mer stimulerande att läsa än de partiledarspekulationer som grasserar.

Av de tre essäerna fastnar jag främst för Ingemar Lindbergs ”Maktlösheten är föreställd”, som attackerar socialdemokratins oförmåga att bygga en ny berättelse om samhällets ”intressekonflikter”. Just det ordet föredrar Lindberg framför kapitalismens ”klasskamp”, med doft av industrialiseringens fabriker. Nu står arbetarna mer i oset av ett snabbmatskök. Han är bland annat kritisk mot den folkhemsnostalgi som främst förs fram av debattör som Göran Greider. Politikens vänsterkrafter måste se bortom nationsgränserna och visa att politiken alltjämt lever i globaliseringen, som styrs av sociala krafter och ej är en naturlag. ”Hindren ligger i vänsterns föreställda maktlöshet – skapad av en kombination av tredje vägens gilla-läget-modernisering och en Greidersk folkhemsnostalgi.”

De två andra bidragen av filosofen Aleksander Motturi – om hur SD:s kritik av mångkulturalismen påverkar en ny kultur- och utbildningspolitik – och folkrättsforskaren Leila Brännström har sina poänger, men ger inte den breda bild som Ingemar Lindberg ger av läget. Brännströms text är dock en väcksignal till bilden av att det är moderaterna som har tagit över socialdemokratins politik, när det är de senare som alltmer spelar på en plan vars linjer har dragits av den internationella högern.

Arenas sista nummer för året är en uppvärmning inför Tony Judts ”Illa far landet”, om socialdemokratins framtid, som kommer på svenska i januari.

Mer läsning

Annons