Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp, teaterkrisen har nått Gävle

/
  • ”Avenue Q”. En fräck och rolig musikal som tagit Broadway med storm. Foto: Peter Knutson
  • ”Leve tangon!” Svensk galenskap och finskt vemod samsas när Tord Sölvesson och Bodil Bendixon möts på scenen. Foto: Dragan Popovic
  • Stjärna om en stjärna. Meg Westergren berättar om Karl Gerhard i en föreställning i höst.
  • En dansens vinnare. Björn Säfsten fick koreografpriset på Dansens hus tidigare i år. Hans föreställning ”Cuatro Estaciones” kommer till Gävle. Foto: Nicklas Dennermalm
  • Rakt in i hjärtat. Det handlar om Brels sånger och här hörs Christoffer Wollter och Eva-Britt Strandberg. Foto: Peter Knutson

Annons

en underhållande höst på Gävle Teater. Hiphop, ståuppare, Lill-Babs och nöjeslegender som Karl Gerhard och Ernst Rolf. Men den som vill se klassiska och nyskrivna dramer, ”riktig teater”, får vänta länge, ända till slutet av november.

Teaterns kris har nått Gävle.

– Jag har dammsugit turnéutbudet men det är väldigt tunnsått med regelrätta teateruppsättningar, suckar Anders Weick, intendent i Gävle Teater.

Landets stora teatrar skär ner igen; vi kan höra om det i etermedier och läsa om det i tidningar. Pengarna tryter (läs: politiker vill inte längre satsa resurser på teater). Regionteatrarna lever redan på sparlåga och löser det med en mängd enmansuppsättningar som de kan skicka ut i sina respektive län.

med teater över huvud taget och färre uppsättningar som man har råd att skicka ut på turné i landet.

Den av kvinnor dominerade publiken har ingen talan. Vi räknas liksom inte. Och ändå är vi en väldig skara. Någon publikkris lider nämligen inte svensk teater av. Se på Stockholms stadsteater. Där är publiktrycket enormt och ändå tvingas teatern banta ner sig.

– Förtvivla inte, tröstar Anders Weick sin publik i Gävle. Olyckliga omständigheter har lett till att de regelrätta större uppsättningarna är ovanligt få i höst. Det blir bättre i vår, det kan han lova redan nu.

Men på sikt kan teaterlivet lida skada om inte de anslagsgivande instanserna inser att kulturlivet är ”ett ömtåligt ekosystem”, som Weick uttrycker det.

löper i höst, från Karl Gerhard och Ernst Rolf (båda födda 1891) till några unga ståuppare. Skärpan åtminstone hos Gerhard kan man känna igen hos dagens sceniska häcklare. Men både Gerhard och Rolf är ju uttryck för sin tids underhållning, på var sitt sätt.

 

”Oss estradörer emellan” heter programmet som kretsar kring Karl Gerhard och det gestaltas av två bemärkta efterföljare, Meg Westergren och Mattias Enn

. De dyker upp 18 september

.En månad senare, 16 oktober, Anders Björk i sällskap med Fredrik Strengbom och Mikael Dahlqvist och presenterar sitt musikprogram ”Ernst Rolf. I glädje och sorg”

Och den som vill fundera över om dagens vassa scentungor har hämtat några idéer från den äldre generationen kan till exempel lyssna på ståupparen Kalle Haglund 19 oktober eller på ståupparna Kristoffer Appelquist och Tobias Persson 30 oktober

. på teatern i höst. Fyra föreställningar i olika genrer. En sorts höjdpunkt i den här serien är förmodligen två dagar i oktober kring hiphop.

”Pump up the Jam” heter projektet som är en festival med allsköns gatukultur, bland annat graffiti – Länsmuseet är inblandat – och en debatt om streetkulturen. 8 och 9 oktober , lägg tiden på minnet.

En annan garanterad höjdpunkt är ”Plutot la vie” (hellre livet). Det är en ny dansföreställning av koreografen Lena Josefsson och hennes mångkulturella kompani Raande-Vo . På Gävle Teater 29 oktober

 

 Björn Säfsten vann nyligen en stor koreografitävling på Dansens hus i Stockholm. Han kommer till Gävle i oktober med ett nyproducerat verk för fyra dansare.

19 november nännu ett kärkommet gästspel på temat flamenco. Den här gången två dansare där den ena, Rocío Molina , gjort sig ett namn som en förnyare av denna urgamla konstart.

 

med nöjeskarusellen: Vasaskolans cirkuslinje firar tjugo år med en jubileumsföreställning i slutet av september. Där medverkar en hel del gamla elever, nu professionella artister.Och sent i höst dyker Gävles nu mest berömda varietéartist upp med egen show igen.

”Wellton och friends” visas tre kvällar i slutet av november. Passa på, för sedan ska showen på turné och själv är Johan ständigt på väg ut i världen.

 Lill-Babs åker inte Gävle förbi när hon gör sin sista (?) stora turné. Hon blickar tillbaka med musik, 3 november

.Och missa för all del inte ”Avenue Q” , en prisbelönt Broadwaymusikal som nu nått Sverige. Dockor på scenen – men detta är en ganska fräck vuxenberättelse. En ung artistgeneration tar ton, Linus Wahlström , Linda Holmgren med flera.

 

Det här med dramatiken.

Sent i höst kommer en ny Lars Norén-föreställning till Gävle. ”A la mémoire d’Anna Politkovskaja” är den avslutande delen i Noréns trilogi Morire di Classe. Det vi får se är den franska uppsättning som Norén gjorde i Bryssel och Paris (men vi utlovas svensk text).

Det här ger en doft inte bara av Noréns dramatik utan också av nutida europeiskt teaterliv. Så boka 21 november.

 ” Mot väggen” heter en uppslitande film om kärlek av Fatih Akins som blivit till teater. Riksteatern har tagit sig an den, regissör är Dritëro Kasapi. På scenen bland andra Peter Perski (känd från Folkteatern). Tiden är 16 november.

 Morgan Alling (känd från tv) dyker upp med ”Fullbokat” , en hisnande och rolig enmansföreställning, 6 november

.Eva-Britt Strandberg sjunger Brel, 13 november

.Bodil Bendixon och Tord Sölvesson hyllar tangon, 4 december

.För att nu inte tala om all barnteater som Gävle Teater serverar på lördagarna. 

Mer läsning

Annons