Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Norén blir skådespelare

Lars Norén debuterar som skådespelare. I Radioteaterns uppsättning av ”Mörkrets hjärta” spelar han den karismatiske och korrumperade Kurtz.

Annons

Inspelningarna av Joseph Conrads klassiker pågår som bäst och väntas vara klara i december. Sändningsdatum är ännu inte bestämt.

Reine Brynolfsson spelar Marlow och det var hans förslag att Norén skulle göra den grymme elfenbenshandlaren Kurtz.

– När Reine Brynolfsson tackat ja satt han och jag och pratade om vem han ville fara 400 mil på Kongofloden för att få träffa. Ganska snabbt kom han fram till att den han verkligen skulle vilja möta var Lars, berättar regissören Magnus Berg som också gjort dramatiseringen.

Det är första gången Lars Norén och Reine Brynolfsson arbetar tillsammans efter den omdebatterad uppsättningen av ”7:3”. Den gången spelade Brynolfsson Noréns alter ego i mötet med de unga nazisterna.

Annika Hallin gör en liten roll som änkan till den en gång så lovande Kurtz, vars fall och korruption kan ses som en konsekvens av det koloniala Europa.

– Pjäsen innehåller nästan bara män, den utspelar sig i slutet på 1800-talet och handlar om manlig business så att säga. Kvinnor existerade inte i den miljön. Min roll är en sörjande efterlevande, för att ytterligare höja mystiken kring Kurtz. Vanligt återkommande kvinnlig uppgift i dramatiken, berättar Annika Hallin under Radioteaterns presskonferens, som den här gången hålls som chatt på nätet.

Först ut bland Radioteaterns klassiker i höst är ”Woyzeck” med Jesper Odelberg, stå upp-komiker från Göteborg,i huvudrollen. Föreställningen sänds 19 september. En vecka senare sänds Strindbergs ”Till Damaskus” med Krister Henriksson och Pernilla August.

I vår kommer en dramatisering av Prousts ”På spaning efter den tid som flytt”, gjord av Radioteaterns tidigare chef Magnus Florin.

– Det var en förevändning för mig att läsa färdigt romansviten – jag hade alltid fastnat i tredje delen. Nu läste jag resten, länge och mycket noga, och är glad över det. Det är en läserfarenhet som jag kommer att ha med mig hela livet. I min dramatisering är det framför allt historien mellan Marcel och Albertine som jag fäster mig vid, berättar Magnus Florin.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons